Semifreddo – tort mrożony

20 mar 2013

Przedstawiam pyszny, prosty w wykonaniu deser. Poniżej określiłam ilość porcji – napisałam 6, ale sądzę, że każdemu zdarzają się takie dni, że może to być porcja dla 1 osoby.

Semifreddo – tort mrożony

Przyrządzenie:

Spód tortu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Rozgrzej piekarnik do 160C. Zmiel dokładnie migdały. Wymieszaj je z cukrem pudrem (10 dag) i ubitymi białkami z 2 jajek.
Ciasto podziel na 3 równe części i każdą z nich rozwałkuj cienko między folią przezroczystą, na wielkość tortownicy o średnicy 24cm. Piecz każdy spód około 15 minut.

Aby zrobić krem podziel 3 jajka. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmieszaj razem z resztą cukru pudru (10 dag) oraz z miękkim masłem. Powoli łyżką dodawaj białka do masy.

Koniak zmieszaj razem z kawą. Jeden ze spodów nasącz 1/3 mieszanki i posmaruj 1/3 porcją kremu. Posyp startą czekoladą. Potem powtórz czynność dwa razy.

Tort przykryj i wstaw do lodówki na 4-5 godzin lub do zamrażalnika na około 3 godziny. Po wyjęciu tortu z chłodzenia posyp startą czekoladą.

Smacznego!

Semifreddo

 

Semifreddo

 



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]