24 mar 2013
Dzisiejsza Niedziela Palmowa zupełnie nie jest „w klimacie” tej uroczystości, jeśli chodzi o pogodę:) Mam jednak nadzieję, że Święta Wielkanocne będą choć trochę cieplejsze, bo mrozy, które obecnie panują to już znaczna przesada!
Ucieszyłam się jednak, gdy byłam na zakupach i zobaczyłam młodziutką botwinkę w sklepie! Dało mi to namiastkę nadchodzącej wiosny i przyznam, także duże pocieszenie. Oczywiście zabrałam ją ze sobą do domu i dzisiaj przygotowałam sałatkę. Z pieczonymi burakami, z pieczonym również kozim serkiem i botwinką rzecz jasna! Do tego nutka karmelizowanej cebulki i prażone orzechy. Palce lizać. Zresztą, zobaczcie sami.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]