Sałatka z karczochami, szynką parmeńską i serem feta

3 wrz 2013

Tak jak obiecałam, teraz nadszedł czas na danie bez dyni. Szybka, lekka, pyszna i pełna wyrazistych smaków sałatka. Dawno żadnej nie było, a uwielbiam! Mojemu mężowi zamiast szynki parmeńskiej, za którą nie przepada, zrobiłam z usmażonymi na chrupko kawałkami kiełbaski.

Sałatka z karczochami, szynką parmeńską i serem feta

Przyrządzenie:
Zamieszaj razem wszystkie składniki sosu. Proporcje do smaku, jak lubisz.
Na talerzu układaj liście sałaty rzymskiej, rukolę i kiełki rzodkiewki. Połóż fetę, kawałki szynki parmeńskiej (lub chrupiącej kiełbaski, pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe, karczochy i uprażone orzechy pecan. Polej sałatkę sosem.
Smacznego!

 

 



Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]



[instagram-feed]