8 sie 2015
W drodze powrotnej z nad morza piszę dla Was przepis na lekką sałatkę idealną na lato. Jeśli nie znajdziecie już nigdzie truskawek to zastąpcie je malinami. Sałatka z grillowanym serem smakuje bardzo i jest łatwa w wykonaniu. Możecie użyć do niej sera halloumi, ja dzisiaj wykorzystałam ser krowi do grillowania.
Z endywii odetnij twarde białe końcówki.
Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na plasterki.
Listki bazylii oraz mięty pokrój w paseczki (chiffonade).
Płatki migdałów upraż na suchej patelni.
Na talerzu połóż endywię i plasterki szynki parmeńskiej.
Ser usmaż na patelni grillowej bez tłuszczu z obu stron. Połóż także na talerzu.
Dodaj truskawki i pomidory suszone.
Całość skrop oliwą z oliwek, posyp uprażonymi płatkami migdałów, posyp listkami bazylii i mięty, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]
Pieczone bakłażany przeważnie przygotowuję wiosną i latem, na grillu. Mamy już niestety pogodę zupełnie nie na gotowanie na dworze. W takiej sytuacji fantastyczna i pomocna jest patelnia grillowa Bestpan. Poniżej przeczytajcie o jej walorach, potem zobaczcie przepis, a na samym dole łapcie ode mnie kod rabatowy, abyście mogli sami sprawdzić jak doskonałe są sprzęty AMT. […]