Rozmarynowe tartaletki ze szpinakiem, kurkami i szynką parmeńską

Dzisiejszy pomysł na danie powstał po zakupie przeze mnie foremek, które docelowo będą służyć do Creme Brulee. Zastanawiałam się co oprócz deserów mogę przyrządzić w takiej foremce i pomyślałam o mini tartach. W związku z tym, że sezon kurkowy w pełni (prawie codziennie mam dostawy od mojej mamy, która relaksuje się w trakcie zbierania kurek w naszym pobliskim lesie), zapraszam na rozmarynowe tartaletki z kurkami, szpinakiem i szynką parmeńską. Wyszły obłędnie. Proponuję Wam od razu podwoić porcje, które podam poniżej i zrobić więcej, bo błyskawicznie znikają.

Podałam je z szybką sałatką z rukoli, kiełków rzodkiewki, serkiem kozim, suszonymi pomidorami i uprażonymi płatkami migdałów. Sosik do niej powstał z oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.

Rozmarynowe tartaletki ze szpinakiem, kurkami i szynką parmeńską

Przyrządzenie:
Nastaw piekarnik na 200C.
Przesiej mąkę ze szczyptą soli do miski. Wlej olej i wodę do mąki. Wyrób widelcem. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj wodę.
Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Okrągłą foremką wykrój 6 krążków o średnicy 14 cm. Nałóż na foremki o średnicy 11 cm. Ciasto uformuj palcami w naczyniach do zapiekania, odkrój zbędną ilość ciasta, które wystaje ponad foremki.
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj pokrojonego w kostkę pora, posiekany czosnek oraz posiekaną papryczkę chili bez pestek. Zamieszaj, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wrzuć oczyszczone kurki i rozmaryn. Smaż około 5 minut. Dodaj szpinak, zamieszaj i smaż aż zmniejszy swoją objętość. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Szynkę pokrój w kostkę/paseczki i dodaj do szpinaku z kurkami.
Mąkę kukurydzianą rozrób razem z 2 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagrzej w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, wlej je do rozrobionej mąki kukurydzianej, cały czas mieszając. Przelej wszystko z powrotem do rondelka, postaw jeszcze raz na ogniu, mieszaj aż sos zgęstnieje. Wlej do szpinaku i kurek, zamieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Białka ubij na pianę. Dodaj je do nadzienia szpinakowego. Ostrożnie zamieszaj i przełóż do foremek z ciastem.
Piecz około 30 minut aż nadzienie się przyrumieni i zetnie, a ciasto będzie kruche.
Podawaj od razu, możesz udekorować je gałązkami rozmarynu.
Świetnie smakują z sałatką, której składniki podałam powyżej.

Smacznego!

rozmarynowe tartaletki
rozmarynowe tartaletki
rozmarynowe tartaletki
rozmarynowe tartaletki