W czasie nadchodzących chłodniejszych dni zdecydowanie dobrze zjeść coś pożywnego i sycącego. Takim daniem na pewno jest risotto z pomidorkami cherry. Pomidorki upiekłam uprzednio skropione oliwą z oliwek i posypane solą, co spowodowało, że stały się jeszcze słodsze i puściły sok. Powstały sok dodany do kremowego risotto i zielonego pesto sprawił, że cała potrawa zyskała […]
Czytaj więcej
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny przepis z rybą. Tym razem turbot. To wyjątkowo pyszna ryba, która wymaga odpowiedniego podania. Albo sauté, albo w wybitnym towarzystwie. Będzie to opcja druga, czyli turbot na risotto kremowym z groszkiem, orzeszkami pinii i chrupiącą szynką włoską. Uważam, że ta potrawa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Może zamiast karpia? […]
W zeszłym tygodniu odbyła się XII edycja warsztatów z gwiazdą, którą organizuje portal Allaboutlife. Tym razem zaproszona byłam jako jedna ze współprowadzących. Razem z Joasią Biernacką (Ashplumplum) i Rafałem Maserakiem przygotowaliśmy nasze przepisy i gotowaliśmy dania z uczestnikami spotkania, które odbyło się w restauracji Fat Buddha. Zapraszam Was na relację z warsztatów oraz na przepis […]
Jest mi niezmiernie miło, bo zostałam jedną z ambasadorek kolejnej, piątej edycji kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Ta edycja ma na celu zwiększyć świadomość mam w zakresie zdrowego żywienia najmłodszych oraz pokazać, jak w prosty i jednocześnie pomysłowy sposób wykorzystać możliwości […]
Uwielbiam wszystko co truflowe. Ser parmezan jest moją zdecydowaną miłością. Usmażony boczek wędzony to smak niesamowity. Kurki to zdecydowanie jeden z najpyszniejszych darów lata. Co się stanie, jeśli połączymy ze sobą te smaki? Ja już wiem. Powstanie danie niesamowite!
W kuchni włoskiej nie ma chyba dania, którego nie lubię. Wręcz uwielbiam wszystkie! Tak jak arancini – kulki ryżowe wypełnione pysznym nadzieniem i smażone w głębokim tłuszczu. Jeden z rodzajów arancini – suppli al telefono przedstawiałam Wam już na blogu. Dzisiaj przygotowałam kotleciki ryżowe a’la arancini.
Przepis na risotto z krewetkami i szafranem, który prezentuję Wam w tym wpisie pochodzi z książki „Ryby są super” Lidl Polska. Jego autorką jest Dorota Wellman. Bardzo proste w wykonaniu danie, ale ze względu na dobór składników – bardzo wykwintne, delikatne i pyszne.
Wróciliśmy z pobytu w górach. Trochę szkoda, bo pogoda zrobiła się piękna, aż żal było wyjeżdżać. Mąż mój niestety musiał wrócić do pracy, w związku z tym nie było mowy o przedłużeniu urlopu. Na pocieszenie kupiłam jeszcze w Wiśle prawdziwe oscypki z mleka owczego, aby po przyjeździe do domu przygotować z nimi coś pysznego. Chciałam […]
Udało mi się upolować pierwsze w tym sezonie zielone szparagi! Uwielbiam je pod każdą postacią. Doskonale smakują bez żadnych dodatków, idealnie komponują się w różnych daniach i z wieloma składnikami. Trzeba korzystać jak najwięcej z sezonu szparagowego, dlatego na moim blogu przybędzie pewnie wkrótce wiele przepisów z tym wspaniałym warzywem.
With Google+ plugin by Geoff Janes