Risotto z pomidorkami cherry

W czasie nadchodzących chłodniejszych dni zdecydowanie dobrze zjeść coś pożywnego i sycącego. Takim daniem na pewno jest risotto z pomidorkami cherry. Pomidorki upiekłam uprzednio skropione oliwą z oliwek i posypane solą, co spowodowało, że stały się jeszcze słodsze i puściły sok. Powstały sok dodany do kremowego risotto i zielonego pesto sprawił, że cała potrawa zyskała niesamowitego i zaskakującego smaku.

Do przygotowania risotto będzie Ci potrzebny głęboki garnek z grubym dnem. Doskonale sprawdzi się garnek Bestpan. Nagrzewa się znacznie szybciej niż naczynia wykonane z innych materiałów, dzięki czemu przyspiesza gotowanie, umożliwiając zachowanie większej ilości składników odżywczych w przygotowywanych potrawach. Ciepło rozkłada się równomiernie na dnie i ściankach naczynia, dzięki czemu Twoje dania podgrzewają się równomiernie. Wnętrze garnka pokryte zostało specjalną powłoką, zabezpieczającą przed przypalaniem i ułatwiającą czyszczenie. Polecam przy zakupie zaopatrzeć się od razu w przykrywkę do garnka. Przyda się nie tylko przy przyrządzaniu risotto. A na końcu tego wpisu czeka na Ciebie zniżka -20% na zakupy sprzętu kuchennego Bestpan.

Risotto z pomidorkami
Risotto z pomidorkami pieczonymi

Risotto z pomidorkami pieczonymi i zielonym pesto

Przyrządzenie:

Umyte pomidorki włóż do naczynia żaroodpornego razem z nieobranymi ząbkami czosnku. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni z funkcją termoobiegu.

Do rozgrzanego garnka wlej oliwę z oliwek i dodaj łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną szalotkę. Jak się zeszkli dodaj ryż. Mieszaj całość, aż ryż wchłonie masło i stanie się lekko przezroczysty. Wlej wino i mieszaj, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn. Teraz wlewaj gorący bulion, chochla po chochli, za każdym razem mieszając, aż ryż wchłonie całą porcję. Potrwa to około 20 minut. Jak ryż będzie lekko al dente zestaw garnek z ognia. Dodaj starty ser i masło i wymieszaj całość. Przykryj garnek i odstaw na 5 minut.

Pomidorki wyjmij z piekarnika. Czosnek z pieczenia wyciśnij do pojemnika, w którym będziesz miksować pesto. Dodaj także ser, orzeszki pinii, bazylię, sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól. Zmiksuj całość na pesto.

Gotowe risotto nałóż do głębokich talerzy. Następnie porcje pomidorków z sokiem z pieczenia i pesto. Risotto posyp pierzem cayenne. Podawaj gorące.

Smacznego bardzo

Risotto z pieczonymi pomidorkami cherry
Risotto z pieczonymi pomidorkami cherry

Przepis ten powstał w związku z moją współpracą z Bestpan. Tutaj zapraszam na film jak przygotowuję to risotto:

https://www.instagram.com/stories/highlights/17911626209141264/

Tutaj natomiast więcej moich przepisów z Bestpan:

http://kinsoft.nazwa.pl/czosnekwpomidorach/?s=bestpan