3 lip 2015
Wróciliśmy z pobytu w górach. Trochę szkoda, bo pogoda zrobiła się piękna, aż żal było wyjeżdżać. Mąż mój niestety musiał wrócić do pracy, w związku z tym nie było mowy o przedłużeniu urlopu. Na pocieszenie kupiłam jeszcze w Wiśle prawdziwe oscypki z mleka owczego, aby po przyjeździe do domu przygotować z nimi coś pysznego.
Chciałam oczywiście wykorzystać także smaki lata. Na obiad przygotowałam risotto z oscypkiem, bobem i kurkami. Doskonale sprawdziła się także w daniu żurawina i tymianek. Zapraszam serdecznie. Naczynie, które widzicie na zdjęciu także kupiłam w górach.
Przyrządzenie:
Bób ugotuj al dente, w osolonej wodzie z koperkiem. Odcedź. Po wystudzeniu obierz.
Cebule szalotki pokrój w kostkę.
Kurki dokładnie oczyść i umyj pod zimną wodą. Osusz.
Czosnek pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Smaż kurki około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw pieprzem i niedużą ilością soli (oscypek jest dość słony). Odstaw na bok.
W garnku z grubym dnem rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Wsyp ryż i mieszaj, aż wchłonie masło. Dolej chochlę bulionu i mieszaj, aż ryż wchłonie całość. Dolewaj kolejne porcje bulionu co około 1 minutę, cały czas mieszając. W sumie zajmuje to około 20 minut. Pod koniec wlewania bulionu dodaj plasterki czosnku.
Do risotto dodaj usmażone kurki. Wsyp starty ser, dodaj bób i listki tymianku. Delikatnie wymieszaj całość. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 5 minut. Po tym czasie raz jeszcze wszystko wymieszaj. Oscypek jest dość słony, dlatego nie ma raczej potrzeby solenia potrawy.
Risotto z oscypkiem podawaj z żurawiną. Możesz je także przyozdobić gałązkami tymianku.
Smacznego
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]