22 lip 2013
Risotto z kurkami, bobem i groszkiem
W sobotę wybrałam się na warsztaty „Fotokulinaria” do Akademii Nikona. Zajęcia prowadził znany fotograf Leszek Szurkowski. Zapisałam się na warsztaty, bo bardzo zależy mi na tym aby moje dania, w których przygotowanie „wkładam” całe moje serce, pięknie i smacznie wyglądały również na zdjęciach, które Wam prezentuję. Chcę aby na ich widok ciekła Wam ślinka. Zawsze bardzo się staram, ale czasem warunki pogodowe nie są przyjazne do robienia zdjęć. Posiadam niestety aparat kompaktowy, którym nie da się często zdziałać żadnego cuda. Liczyłam na to, że dowiem się jak mogę zrobić dobre zdjęcia w pomieszczeniach, w sztucznym świetle. Przyznam, że warsztaty były świetne, ale niestety oprócz jednej „sztuczki”, którą mogę wykorzystać posiadając kompaktowy aparat, nie dowiedziałam się żadnych nowości. Upewniłam się, że muszę sprawić sobie zdecydowanie lepszy aparat z obiektywem wymiennym. Cieszę się, że wiem już jaki aparat i obiektyw będzie dobry do fotografowania potraw. Mniej cieszy mnie fakt, że w najbliższym czasie raczej sobie go nie sprawię, bo wydatki z wykończeniem domu pochłaniają nasz budżet totalnie (a nawet mocno go przerastają :)) Może znajdzie się jakiś sponsor, który sprezentuje mi super sprzęt do robienia super zdjęć?
Dzisiaj pogoda cudowna to będzie też ładne zdjęcie. Zdjęcie pysznego risotto z kurkami. Postanowiłam zrobić je trochę inaczej niż zwykle, bardziej zdrowo i lekko. Bez masła, z małą ilością parmezanu. Miałam nie dodawać go w ogóle, ale w trakcie przyrządzania, po spróbowaniu, stwierdziłam, że parmezan musi być. Risotto jest zielone, z bobem, zielonym groszkiem i z pesto szczawiowo-rukolowo-bazyliowym. Do tego kurki, kozi serek i prażone orzeszki pinii. Pyszotka. Zapraszam na risotto z kurkami.
Smacznego
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]