5 maj 2015
Udało mi się upolować pierwsze w tym sezonie zielone szparagi! Uwielbiam je pod każdą postacią. Doskonale smakują bez żadnych dodatków, idealnie komponują się w różnych daniach i z wieloma składnikami. Trzeba korzystać jak najwięcej z sezonu szparagowego, dlatego na moim blogu przybędzie pewnie wkrótce wiele przepisów z tym wspaniałym warzywem. W tym wpisie zapraszam na risotto z indykiem, zielonymi szparagami i szpinakiem. Nie chciałam przygotowywać bomby kalorycznej, dlatego tym razem nie ma mnóstwa masła, które powinno znaleźć się w każdym risotto. Jeśli wolicie bardziej rzadkie danie – dodajcie na koniec (razem z parmezanem) masło, śmietanę bądź mleko.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Indyka pokrój w mniejsze kawałki. Usmaż na patelni doprawiając estragonem, solą i czarnym pieprzem, aż będzie lekko rumiany. Odstaw na bok.
Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki. Ugotuj je na parze w wodzie z sokiem z pomarańczy. Gotowe przełóż do miski z zimną wodą lub z lodem.
w głębokim garnku z grubym dnem rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Zeszklij szalotki. Wsyp ryż i mieszaj, aż wchłonie masło. Dodaj czosnek, po chwili wlej wino i mieszaj, aż wyparuje. Dolej chochlę bulionu i mieszaj, aż ryż wchłonie całość. Dolewaj kolejne porcje bulionu co około 1 minutę, cały czas mieszając. W sumie zajmuje to około 20 minut.
Do ryżu dodaj mięso z indyka i liście szpinaku. Gdy „zwiędną” dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Wymieszaj wszystko delikatnie, aby nie uszkodzić szparagów.
Wsyp do garnka Parmezan, wmieszaj go dokładnie. Teraz możesz dodać także masło, śmietanę lub mleko. Spróbuj risotto i dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Zamknij garnek i odstaw na 5 minut.
Risotto z indykiem podawaj od razu posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]