Risotto z dynią i boczkiem

29 wrz 2013

Jakie przepyszne to było risotto z dynią i boczkiem! Zdecydowanie najlepsze z tych, które do tej pory przygotowywałam. Skończyło się błyskawicznie. Mąż mój ukochany był tym bardzo niepocieszony.
Nie będę tu więcej „rozprawiać”, bo szkoda czasu na czytanie, polecam zabierać się za gotowanie.

Risotto z dynią, boczkiem, szałwią i serem pleśniowym

Przyrządzenie:
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Gdy będzie dobrze wysmażony i chrupiący przełóż na ręcznik papierowy.
W garnku roztop masło kozie. Dodaj i zeszklij cebulę. Wsyp ryż i podsmaż mieszając, aż poczujesz piękny orzechowy aromat i a kolor ryżu stanie się niemal przezroczysty. Dolej wino, mieszaj aż odparuje.
Dolewaj po po chochelce gorącego bulionu, mieszaj i dodawaj kolejne porcje po wchłonięciu przez ryż poprzednich. Pod koniec dodaj dynię, mieszaj i gotuj aż ryż będzie prawie al dente.
Dodaj pokrojony niebieski ser pleśniowy, parmezan i szałwię. Posól (pamiętaj, że ser pleśniowy jest słony) i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Zamknij garnek pokrywką i odstaw na 5 minut.
Przed podaniem zamieszaj risotto raz jeszcze i dodaj boczek.
Nałóż porcję na talerz, dodaj miękki serek kozi i posyp kiełkami rzodkiewki. Risotto podawaj od razu, gorące.
 
Smacznego
risotto z dynią

Risotto z dynią, boczkiem, szałwią i serem pleśniowym

risotto z dynią

Risotto z boczkiem, dynią, szałwią i serem pleśniowym

risotto z dynią

Risotto z boczkiem, dynią, szałwią i serem pleśniowym



Risotto z pomidorkami cherry

W czasie nadchodzących chłodniejszych dni zdecydowanie dobrze zjeść coś pożywnego i sycącego. Takim daniem na pewno jest risotto z pomidorkami cherry. Pomidorki upiekłam uprzednio skropione oliwą z oliwek i posypane solą, co spowodowało, że stały się jeszcze słodsze i puściły sok. Powstały sok dodany do kremowego risotto i zielonego pesto sprawił, że cała potrawa zyskała […]

Turbot na risotto kremowym

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny przepis z rybą. Tym razem turbot. To wyjątkowo pyszna ryba, która wymaga odpowiedniego podania. Albo sauté, albo w wybitnym towarzystwie. Będzie to opcja druga, czyli turbot na risotto kremowym z groszkiem, orzeszkami pinii i chrupiącą szynką włoską. Uważam, że ta potrawa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Może zamiast karpia? […]



[instagram-feed]