19 cze 2015
Bardzo lubię Regent Warsaw Hotel i spotkania w nim, bo zawsze jest niezwykle miło, a co najważniejsze dla mnie – baaardzo pysznie. O ostatnim, miodowym spotkaniu przeczytacie tutaj. Tym razem restauracja Venti tre i jej szefowie kuchni Volker Muehrer oraz Dariusz Suchenek, zaprosili mnie na warsztaty „pesto i chleb”.
Dariusz Suchenek pokazał nam jak w prosty sposób przygotować naprawdę pyszny domowy chleb orkiszowy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć, dobrze mieszając.
Odstawić ciasto do leżakowania na 20 – 30 minut.
Następnie nałożyć ciasto do foremek i odstawić w ciepłe i wilgotne miejsce.
Wyrośnięte chleby wkładamy do piekarnika w temperaturze około 200 stopni.
przewidywany czas pieczenia 35 minut.
Smacznego
Szef kuchni Volker Muehrer robił pesto i marynatę do mięsa i krewetek, które potem przygotowywał na grillu.
Jeśli nie wiecie jak prawidłowo przyrządzić pesto „alla genovese”, bardzo proszę, podaję przepis:
Składniki (dla 4 osób):
Sposób przygotowania:
Bazylię oczyścić pod wodą, odsączyć, a potem oberwać liście.
Orzeszki piniowe uprażyć delikatnie na patelni bez dodatku tłuszczu.
Czosnek obrać i posiekać. Parmezan i pecorino pokroić w kostkę.
Rozgnieść czosnek wraz z solą morską w moździerzu, dodać orzeszki piniowe.
Dodać bazylię w małych porcjach i również rozgnieść.
Pod koniec wrzuć dwa rodzaje sera do pasty i dalej ucierać.
Pastę przełożyć do miski i ucierać z taką ilością oleju, aż masa będzie gładka z widocznymi małymi kawałkami składników.
Podawać pesto ze spaghetti, chlebem tostowym lub pomidorami.
W zamkniętym szklanym naczyniu może być przechowywane w lodówce przez prawie trzy tygodnie.
Smacznego
Po krótkich lekcjach gotowania i rozmowach z szefami kuchni, uczestnicy spotkania zaproszeni zostali na zewnątrz, na wspólne, pyszne grillowanie.
Regent Warsaw Hotel
ul. Belwederska 23
00 -761 Warszawa
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]