17 kwi 2016
Restauracja N31 to otwarta pół roku temu restauracja Roberta Sowy. Znajduje się w samym centrum Warszawy. Jest pięknie i elegancko urządzona, ale na szczęście bez zbytniego przepychu, który sprawia, że w restauracji czujemy się spięci. Nic z tych rzeczy. Profesjonalna i przyjazna obsługa sprawiają, że w N31 chce się przebywać i delektować potrawami, które serwują kucharze. Bez żadnego pośpiechu, właśnie tak jak lubię.
W restauracji najważniejsze jest oczywiście jedzenie, dlatego opowiem Wam co miałam przyjemność kosztować w N31.
Amuse bouche to tatar z tuńczyka z glonami wakame. Bardzo w porządku. Jedynie do czego można się przyczepić to było to trochę za słodkie. Słodkość przygniotła smak delikatnej ryby.
Amuse bouche
Potem było tylko wybitnie. Wszystko dopracowane w 100%. Idealne połączenie smaków, pięknie podane potrawy. Doskonale.
Carpaccio z żubra, foie gras, babka z rumem i sorbet z mandarynki.
Carpaccio, foie gras, babka z rumem, mus z mandarynki
Nie znam osoby, która nie lubi trufli. Zatem truflowa zupa krem z truflowym puree ziemniaczanym i oliwą truflową była strzałem w dziesiątkę! Delikatna, rozpływająca się w ustach, truflowa… cudowna. Jadłabym taką codziennie 🙂
Truflowa zupa krem
Druga ciepła przystawka – policzki wołowe z sosem Madera, kaszanką z podrobami, puree kalafiorowym i karmelizowaną marchewką.
Poliki wołowe
Poliki wołowe
Kolejny talerz to miks moich ulubionych owoców morza – grillowana ośmiornica z krewetką i przegrzebkiem. Do tego puree z czerwonej papryki i puree z topinamburu. Komentarz do opisu i zdjęcia jest chyba zbędny 😉
Owoce morza
Ośmiornica, krewetka, przegrzebek
Idealnym przerywnikiem był orzeźwiający sorbet z maślanki z limonczello z galaretką z czarnej porzeczki.
Sorbet
Comber z sarny idealnie przygotowany. Mięso miękkie i doprawione w punkt. Grasica rozpływała się w ustach. Cudowne smaki.
Comber z sarny, grasica
Zakończeniem kolacji degustacyjnej było istne dzieło sztuki Pastry Chefa Krzysztofa Kopcińskiego. Domyślacie się zapewne, że miejsca w brzuchu nie było już za wiele, ale mimo to wyczyściłam talerz bardzo dokładnie 🙂 Mus z chałwy z prażonym sezamem i coulisem malinowym. Brawo Chef!
Mus z chałwy
Mus z chałwy
Do kolacji piłam bardzo dobre hiszpańskie wino. Hitem było Vinho Verde – Portal da Calcada. Bardzo polecam spróbować 🙂
Portal da Calcada
Po pierwszej wizycie w restauracji N31 stałam się ich wierną fanką i jestem przekonana, że wszystko co przygotują będzie najwyższych lotów. Nie mogę doczekać się następnej kolacji. Myślę, że odwiedzę N31 już bardzo niedługo 🙂
UL. NOWOGRODZKA 31
00-511 WARSZAWA
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]
Z wielką dumą i przyjemnością piszę ten post. Nie będzie w nim przepisu, na początek informacja o akcji, która się właśnie rozpoczyna. Projekt Naturalnie Bałtyckie powstał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów oraz z szacunku dla tradycji i lokalnych grup rybackich. Mam ogromny zaszczyt, że dołączyłam do teamu reprezentującego projekt. Ryby z Morza […]