5 kwi 2016
Marcin Przybysz – Szef Kreatywny w restauracji Belvedere w Warszawie, został niedawno nagrodzony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, prestiżową nagrodą Prix au Chef de l’Avenir (Szef Przyszłości). To ogromne wyróżnienie, jedna z najważniejszych nagród dla każdego Szefa Kuchni. W związku z tym, restauracja Belvedere, Marcin Przybysz i Pastry Chef Rafał Gajownik, przygotowali kolację z menu degustacyjnym, a wina do potraw dobierał sommelier – Piotr Zieliński.
Restauracja Belvedere
Szef zaprezentował nam 6 – daniowe menu degustacyjne. Kolacja rozpoczęła się od kieliszka Cavy i amouse bouche – tatara z jelenia z kiszoną skorzonerą. Zdjęcie zrobione telefonem, ale sądzę, że mimo to danie wygląda apetycznie 🙂
Tatar z jelenia
Marcin Przybysz
Rafał Gajownik
Piotr Zieliński
Zaserwowano także pyszne pieczywo: między innymi bułeczki z sepią albo buraczane. Kolejne było danie, które zrobiło na mnie chyba największe wrażenie: Troć marynowana, zawinięta w marynowanym w solance i occie koprze włoskim, pianka z maślanki, winogrona, nitro grejpfrut, trybula i koperek.
Troć marynowana
No, dobra 😉 Nie jestem pewna, czy troć była najlepsza, bo oto nadeszło danie cudowne. Nieskomplikowane, fajne połączenie smaków – smardze z kopytkami z sera emilgrana i suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
Kopytka ze smardzami
Potem szef zaserwował consomme z ogonów wołowych z kaszą jęczmienną, warzywami i ogonem wołowym w tempurze.
Consomme z ogonów wołowych
Następnie był turbot konfitowany w brązowym maśle z wędzoną wątrobą żabnicy i kaszą quiona.
Turbot
Jagnięcina pomorska marynowana w solance z musem z papryki, bakłażan, włoska kapusta zapiekana z kozim serem i czarnuszką i duszona łopatka.
Jagnięcina
Pastry Chef Rafał Gajownik na początku zaserwował pre-dessert: piankę bananową z chipsem z kawy, piaskiem z groszku, czekoladą i sosem z kawy.
Pianka bananowa
Zwieńczeniem kolacji był sorbet z marakuji z espumą kokosową, galaretką z malibu, gąbką z czekolady i risotto pomarańczowo – waniliowe.
Sorbet z marakuji
Sommelier Rafał Zieliński do kolacji serwował wina dobrane do potraw. Było bardzo dobrze. Część z tych dań widnieje w regularnym menu restauracji. Z ciekawością wybiorę się do Belvedere, aby spróbować innych pozycji z karty, w jakiś piękny słoneczny dzień, których teraz będzie coraz więcej 🙂
Restauracja Belvedere
ul. Agrykoli 1, 00-460 Warszawa
*W poście wykorzystałam zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Belvedere. Zdjęcie robione telefonem należy do mnie 😉
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]
Z wielką dumą i przyjemnością piszę ten post. Nie będzie w nim przepisu, na początek informacja o akcji, która się właśnie rozpoczyna. Projekt Naturalnie Bałtyckie powstał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów oraz z szacunku dla tradycji i lokalnych grup rybackich. Mam ogromny zaszczyt, że dołączyłam do teamu reprezentującego projekt. Ryby z Morza […]