Restauracja Baczewskich

31 mar 2019

W pięknym odrestaurowanym Pałacyku Szucha 2 miesiące temu powstała Restauracja Baczewskich. Wyczekiwana przez wszystkich foodies zaskoczyła przepięknym wnętrzem. Jak natomiast prezentują się i smakują dania przeczytacie w tym tekście.

Restauracja Baczewskich
Restauracja Baczewskich

Restauracja Baczewskich

Jak bez trudu można się domyślić Restauracja Baczewskich to siostra Restauracji Baczewskich ze Lwowa – miejsca poświęconego historii rodziny Baczewskich. Obie restauracje cieszą gości nie tylko wódką Baczewskich, a także wielkim wyborem nalewek własnej produkcji (80 rodzajów we Lwowie, w Warszawie 20). We lwowskiej restauracji szef kuchni serwuje dania kuchni galicyjskiej, natomiast w Warszawie smakujemy tradycyjną kuchnię staropolską, warszawską i lwowską w nowoczesnym wydaniu.

Menu restauracji

W Restauracji Baczewskich byłam jak na razie dwa razy i miałam okazję próbować wielu potraw z menu.

Na początek, po złożeniu zamówienia goście zapraszani są do stołu z przekąskami. Znajdziemy tam kiszone ogórki, kiszoną kapustę z chilli, pikle z kalafiora, czosnku i rzodkiewki, wędliny, kiełbasy, smalec podany w trzech różnych odsłonach i małe kanapeczki z pastą rybną. Bardzo miły początek każdego spotkania.

Przystawki i zupy

Jak wiecie jestem ogromną fanką tatara, dlatego jak tylko jest w karcie to wiadome jest, że go zamówię. A w Restauracji Baczewskich proponowany jest zestaw trzech tatarów. Pod nazwą „tatarska horda” kryje się zestaw trzech befsztyków tatarskich z wołu, sarny i jelenia z domowymi piklami. Wedle życzenia gości, obsługa miesza mięso z dodatkami i podaje porcje na talerzach. Możesz zamówić porcję dla jednego gościa (42 pln) bądź porcję dla dwóch gości (75 pln). Prawilne, jakościowe mięso podane w sposób tradycyjny. Bez kombinowania, majonezów i pudrów. Pozycja zdecydowanie warta zamówienia.

Restauracja Baczewskich
Tatarska horda
Restauracja Baczewskich
Tatarska horda
Restauracja Baczewskich
Chlebek i trzy smaki masła

Podczas pierwszej wizyty na początek jadłam „Gęsi Pipek czyli szmonces w gębie” – podroby, cebula ziemniak, sos własny (29 pln). Nie jest to danie oczywiste, raczej dla gości odważnych szukających niecodziennych smaków. Ja jestem na tak.

Restauracja Baczewskich
Gęsi Pipek

Bardzo ciekawa byłam smaku zupy rakowej. I od razu napiszę, że się w ogóle nie zawiodłam. Wręcz przeciwnie. Aksamitna, mocno maślana zupa bardzo przyjemnie rozpływała się na języku. Raki przygotowane w punkt. Cena 29 pln.

Restauracja Baczewskich
Zupa rakowa

Jadłam też Warszawskie flaki z „Brzechwą” (28 pln). Sycąca, bogata w składniki i smaki pyszna zupa. W porcji znajdują się cielęce flaki, ogony wołowe, pulpety cielęce z imbirem i szafranem.

Restauracja Baczewskich
Warszawskie flaki z „Brzechwą”

W propozycjach przystawek jest jeszcze wiele potraw, które zachęcają brzmieniem. Na pewno muszę wrócić na śledzia pod szubą (28 pln), paradę placków ziemniaczanych (29 pln) i nalot cepelinów (33 pln). Krzyczał też do mnie rosół świętego Jacka z pierogami (22 pln) – następnym razem zamawiam na bank.

Dania główne

Pierwsza pozycja w daniach głównych przemawia do mnie od razu. Jest to „Banosz – frykas z Karpat, zachwyci i nasyci” (36 pln). Tutaj banosz to kasza kukurydziana na śmietanie, która podawana jest w trzech odsłonach: ze skwarkami, grzybami i z bryndzą. Nie jest to danie fit, ale nie można się mu oprzeć. To dla mnie taki comfort food i myślę, że trzeba sobie czasem na takie przyjemności pozwalać.

Restauracja Baczewskich
Banosz

Z dań głównych pomachał też do mnie jesiotr. Przez chwilę wahałam się pomiędzy jesiotrem a halibutem, bo obie ryby bardzo lubię. Tym razem wygrał jesiotr w rakowym kostiumie z puree ziemniaczanym, bisque z raków i warzywami (54 pln). Delikatna ryba z pysznym bisque, lekkie puree ziemniaczane i chrupiące warzywa sprawiły mi radość. Nic więcej dodawać nie trzeba. A halibuta (61 pln) zamawiam next time.

restauracja Baczewskich
Jesiotr

Z dań głównych grane było także „Udko cudko czyli gęś zwyczajna, a rozkoszna – udo confit, kapusta modra, czerwone wino, żurawina, kluski śląskie” (58 pln). Mięciutkie i soczyste mięso gęsi z tradycyjnymi dodatkami zniknęło z talerza w tempie szybkim i z największą przyjemnością.

Restauracja Baczewskich
Udko cudko

Bardzo cieszy mnie menu dziecięce, w którym znajduje się między innymi rosół z kaczki (11 pln), polędwiczki z indyka (18 pln) czy pulpety cielęce w sosie (22 pln). Kolejna wizyta będzie zatem z moją drużyną małych Czosnków 🙂

Wina, wódki, nalewki i koktajle

Jak pisałam wyżej Restauracja Baczewskich oferuje 20 smaków domowych nalewek. Pysznych! Jest np. gryczana na pomarańczach, z rokitnika, porzeczkowa, chrzanowa. Szocik w cenie 10 pln uważam, że to bardzo przyzwoicie. Za barem królują super barmani, których mam przyjemność znać, więc wiem jakie mają zdolności i jakie koktajle potrafią wyczarować. To są dobre ananasy, sprawdźcie i przekonajcie się sami.

Pozytywnie zaskakuje karta win. Bardzo dobre ceny i bardzo dobre wina. Butelka Prosecco Superiore DOCG w cenie 99 pln, a najtańszą butelkę wina możecie kupić już za 59 pln. Znajdziecie świetne wina polskie i moje ukochane Solaris z winnicy Turnau. Oprócz Polski jest długi wybór win francuskich, włoskich, hiszpańskich, portugalskich, austriackich, niemieckich, gruzińskich, izraelskich, libańskich, mołdawskich, greckich, argentyńskich, chillijskich, nowozelandzkich, południowoafrykańskich i amerykańskich. Naprawdę jest w czym wybierać.

Restauracja Baczewskich
Nalewki
Kilka słów na zakończenie

Jak widzicie nie ma w mojej relacji deserów. Jadłam lody oraz chałkę. Pyszności. Dłużej się nad tym nie będę rozwodzić, bo dla mnie to mało istotny temat 😉 Zdjęć niestety nie mam.

Nie robiłam też zdjęć wnętrza. Muszę Wam powiedzieć, że jest oszałamiająco pięknie! Restauracja Baczewskich urządzona jest ze smakiem i wyjątkowym stylem. Goście siadają w wygodnych fotelach lub kanapach. Na ścianach są plakaty reklamowe wódki Baczewski, a nad kominkiem wisi portret Józefa Adama Baczewskiego. Główna sala jest przestronna z wyjściem na ogród. Powstanie tam oranżeria z papugami oraz ogródek wiosenno – letni. W budynku przy Pałacu ma wkrótce powstać piekarnia. Bar to oddzielne pomieszczenie, a po zejściu na dół znajdziemy się w sali na imprezy okolicznościowe, która może pomieścić około 80 osób.

Czytałam kilka opinii innych blogerek kulinarnych o bardzo długim czasie oczekiwania na dania. Byłam dwa razy i nie spotkał mnie ten problem. Obsługa była profesjonalna i kompetentna i cała kolacja serwowana była sprawnie. Może na początku był kłopot, może załoga musiała „się dotrzeć”. Nie wiem, ale ja mam tylko pozytywne doświadczenia.

W Restauracji Baczewskich wkrótce serwowane będą śniadania. W tygodniu restauracja serwuje lunche w godz. 12:00 – 16:00. Moim zdaniem jest to miejsce dobre na każdą okazję: spotkanie rodzinne, biznesowe, lunch czy kolacja ze znajomymi.

RESTAURACJA BACZEWSKICH
Aleja Christiana Szucha 17/19, Warsaw, Poland
+48 888 522 668
rest.baczewskich@gmail.com

Restauracja Baczewskich
Prosecco
Restauracja Baczewskich
Restauracja Baczewskich







[instagram-feed]