Ravioli z wędzonym łososiem

24 kwi 2014

To przepyszne ravioli z wędzonym łososiem było moją propozycją do konkursu na portalu gotujmy.pl, niestety nie dostałam żadnej nagrody, czego szczerze zupełnie nie rozumiem. Jest trochę pracy nad tym daniem, ale warto mu poświęcić trochę czasu, bo smaki odwdzięczają cały trud.
Ravioli buraczkowe jest delikatne, farsz rozpływa się w ustach, a sos jest idealnym dopełnieniem całości.

ravioli z wędzonym łososiem

Buraczkowe ravioli z wędzonym łososiem

Przyrządzenie:
Buraczki podsmaż na suche patelni, aby się rozmroziły i odparowały wodę.
Mąkę przesiej. Dodaj ostudzone buraczki, mąkę, jajka, żółtko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Odstaw przykryte ściereczkę na 15 minut.
Łososia zmiksuj prawie na gładką masę razem ze skórką z cytryny. Zamieszaj go z serkiem kozim, czosnkiem, Tabasco, sokiem z cytryny i limonki, ziołami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto na ravioli rozwałkuj na dość cienkie płaty.
Nakładaj porcje nadzienia i przykryj kolejnym płatem.
Wykrawaj pierożki ravioli.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę. Dodaj pora i czosnek. Po chwili koper włoski i szczypior. Smaż mieszając około 10 minut.
Dolej białe wino i duś aż odparuje.
Dolej śmietankę i dodaj ser gorgoznola. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj całość.
Dopraw sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Ravioli gotuj w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną soku z cytryny.
Ravioli z wędzonym łososiem podawaj z sosem z kopru włoskiego posypane świeżo startym serem parmezan, czarnym pieprzem i uprażonymi orzeszkami pinii.
Smacznego

ravioli z wędzonym łososiem
ravioli z wędzonym łososiem
ravioli z wędzonym łososiem
ravioli z wędzonym łososiem


Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]