Ravioli z wędzonym łososiem

To przepyszne ravioli z wędzonym łososiem było moją propozycją do konkursu na portalu gotujmy.pl, niestety nie dostałam żadnej nagrody, czego szczerze zupełnie nie rozumiem. Jest trochę pracy nad tym daniem, ale warto mu poświęcić trochę czasu, bo smaki odwdzięczają cały trud.
Ravioli buraczkowe jest delikatne, farsz rozpływa się w ustach, a sos jest idealnym dopełnieniem całości.

ravioli z wędzonym łososiem

Buraczkowe ravioli z wędzonym łososiem

Przyrządzenie:
Buraczki podsmaż na suche patelni, aby się rozmroziły i odparowały wodę.
Mąkę przesiej. Dodaj ostudzone buraczki, mąkę, jajka, żółtko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Odstaw przykryte ściereczkę na 15 minut.
Łososia zmiksuj prawie na gładką masę razem ze skórką z cytryny. Zamieszaj go z serkiem kozim, czosnkiem, Tabasco, sokiem z cytryny i limonki, ziołami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto na ravioli rozwałkuj na dość cienkie płaty.
Nakładaj porcje nadzienia i przykryj kolejnym płatem.
Wykrawaj pierożki ravioli.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę. Dodaj pora i czosnek. Po chwili koper włoski i szczypior. Smaż mieszając około 10 minut.
Dolej białe wino i duś aż odparuje.
Dolej śmietankę i dodaj ser gorgoznola. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj całość.
Dopraw sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Ravioli gotuj w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną soku z cytryny.
Ravioli z wędzonym łososiem podawaj z sosem z kopru włoskiego posypane świeżo startym serem parmezan, czarnym pieprzem i uprażonymi orzeszkami pinii.
Smacznego

ravioli z wędzonym łososiem
ravioli z wędzonym łososiem
ravioli z wędzonym łososiem
ravioli z wędzonym łososiem