25 sie 2014
Nie jest to zapewne niespodzianka dla Was, że przedstawiam kolejny makaron, dzisiaj ravioli z cielęciną. To jest jedno z tych dań, przy których tak bardzo nie mogłam doczekać się konsumpcji, że ślina prawie ciekła na podłogę podczas robienia zdjęć. Naprawdę bardzo to było pyszne i na 100% jeszcze nie raz je przygotuję. Was też do tego zachęcam. Nie pożałujecie.
Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto na makaron. Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj farsz. Cielęcinę umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Szalotki posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Posiekaj także czosnek. Do szalotek dodaj mięso i czosnek. Smaż, aż mięso będzie gotowe. Dopraw ewentualnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cielęcinę przełóż do miski. Dodaj do niej serek z pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu. Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.
Gotuj pierożki w osolonej wodzie około 3 – 4 minuty. Na patelni rozgrzej masło i dodaj listki szałwii. Podgrzewaj na małym ogniu.
Na koniec, na niecałą minutę włóż ravioli na patelnię z masłem i szałwią. Delikatnie zamieszaj, aby nie uszkodzić pierożków. Nałóż porcje na talerze i posyp ravioli świeżo startym parmezanem i zmielonym czarnym pieprzem. Ravioli z cielęciną to idealny posiłek na jesienne dni.
Smacznego!
Sznycel cielęcy pieczony z mozzarellą, parmezanem i sosem z pomidorów, czosnku i ziół to istne niebo w gębie. Proponuję podać go niestandardowo, bo z makaronem spaghetti. Nie da się ukryć, że nie jest to danie fit, ale myślę, że czasem trzeba sobie troszkę pofolgować i sprawić kulinarną przyjemność. Tym bardziej, że pogoda za oknem nie […]
Bakłażany faszerowane, na które zapraszam Was w tym wpisie, to nie jest danie, które przyrządzicie w 30 minut. Zajmuje nieco więcej czasu, ale przygotowanie tej potrawy nie jest trudne ani wymagające specjalnych zdolności kucharskich. Zachęcam Was do przygotowania mojej propozycji pieczonych faszerowanych bakłażanów. Jestem przekonana, że staną się jedną z Waszych ulubionych potraw.