25 kwi 2017
Na początku tego roku wraz z Julitą (Wrząca Kuchnia) rozpoczęłyśmy współpracę z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Uruchomiliśmy projekt Smaki Wisły. Cztery Pory Roku. 21 kwietnia odbyło się pierwsze z ośmiu spotkań, które zaplanowaliśmy w tym roku. Na początku jednak przeczytajcie o samym projekcie, a co robiliśmy w miniony piątek dowiecie się na koniec tego wpisu.
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku to nowa propozycja Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie skierowana do blogerów, szefów kuchni oraz dziennikarzy kulinarnych. Podczas ośmiu spotkań odbywających się od wiosny do zimy zaangażowane w program osoby będą w innowacyjny i twórczy sposób podchodzić do ochrony polskiego dziedzictwa niematerialnego. Przyjęte założenia wynikają z misji muzeum, której elementem jest m.in. rekonstrukcja historyczna i rozwijanie badań naukowych, a także popularyzacja ich wyników podczas spotkań z publicznością w muzeum i za pośrednictwem strony internetowej.
Przede wszystkim chcemy pokazać znaczenie Wisły, jej unikalnych zasobów i historii, oraz jej powiązania z Warszawą, a w szczególności z Wilanowem. Punktem odniesienia dla prezentacji zróżnicowania i uniwersalności zasobów wiślanych jest polska tradycja kulinarna. Sztuka kulinarna stanowi bardzo ważny i niestety wciąż niedoceniany element dziedzictwa kulturowego. W Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od kilku lat z powodzeniem i zgodnie z misją instytucji rozwijany jest program historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Muzeum wydało drukiem pierwsze polskie książki kucharskie, prezentując je w serii Monumenta Poloniae Culinaria. Prowadzone są także pokazy i atrakcyjne warsztaty historycznej rekonstrukcji kulinarnej.
Drugim obszarem, którym zajmiemy się w trakcie realizacji projektu, są zmiany pór roku i rytm, jaki nadawały one życiu mieszkańców Warszawy w okresach historycznych.
Trzeci wymiar to pragnienie stworzenia wyjątkowej, otwartej przestrzeni miejskiej, która będzie nawiązywać do tradycji założenia wilanowskiego, czyli do historycznych ogrodów warzywnych i fruktyfikujących, oraz do współczesnej idei otwartych ogrodów społecznych funkcjonujących jako miejsca spotkań, wymiany myśli i wiedzy. W ramach projektu przewidziano spotkania tematyczne, związane ściśle ze zmianą pór roku.
Wyłoniliśmy grupę blogerów, szefów kuchni oraz dziennikarzy, którzy z jednej strony są podstawowymi odbiorcami programu, z drugiej zaś – twórcami projektu, jego ambasadorami. Reprezentując sam projekt, reprezentują też Warszawę w całym kraju i poza jego granicami, ponieważ część z nich jest rozpoznawalna i znana w świecie.
Zależy nam, aby zaangażowane w program osoby nie tylko tworzyli przestrzeń do twórczej debaty o zagadnieniach związanych z poszczególnymi spotkaniami, ale także rozpowszechniali wnioski i promowali rezultaty w mediach społecznościowych i innych środkach komunikacji elektronicznej. Oprócz tego uczestnicy będą wolontarystycznie pracować w wilanowskim ogrodzie warzywnym, tworzyć rabaty warzywno – owocowe w kilku etapach – od koncepcyjnego, poprzez wybór roślin przeznaczonych do nasadzeń, do stricte praktycznych, czyli wysiewania, wysadzania, zabiegów pielęgnacyjnych i zapobiegawczych. Poszczególne spotkania i stadia rozwoju ogrodu będą dokumentowane, a wiedza i wyniki działań podejmowanych w czasie spotkań będą prezentowane na stronie internetowej Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i w mediach społecznościowych.
Celem projektu jest upowszechnianie wiedzy o roślinach, metodach ich uprawy oraz o kuchni staropolskiej i znaczeniu Wisły w ujęciu historycznym oraz w kontekście społecznym. Istotne są też zapis i zachowanie wiedzy z poszczególnych etapów, jej upowszechnienie wśród warszawskiej publiczności oraz budowanie strategii integracji społecznej wokół tradycji kulinarnej. Projekt niewątpliwie przyczyni się do wzmocnienia identyfikacji kulinarnych tradycji Warszawy, a także podkreśli rolę rzeki Wisły – jako osi, na której znajduje się pałac wilanowski.
21 kwietnia odbyło się pierwsze warsztatowe spotkanie projektu „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku.
Po przywitaniu przez gospodarzy Pałacu, Urszula Rukat poprowadziła krótki wykład „Mennonici – życie w zgodzie z naturą i biegiem rzeki”. Urszula jest etnologiem, obecnie pracuje w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, zajmuje się historią wilanowskiego folwarku. Opowiedziała nam o tym kim byli mennonici, jak żyli, jak wyglądała ich kuchnia.
Potem Iza Kulińska (Smaczna Pyza) nasza słynna grzybiarka, opowiedziała nam co nieco o wyjątkowych grzybach, głównie o ukochanych smardzach. Ważna informacja – wiele osób myśli, że są pod ścisłą ochroną, a to jest błąd. „W Polsce grzyb ten do 2014 r., podlegał ochronie ścisłej, od dnia 17 października 2014 r. podlega ochronie częściowej na podstawie rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r., (Dz. U. z dnia 16 października 2014 r., poz. 1408). Ochronie podlegają okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni.” (Źródło Wikipedia)
Przygotowania do spotkania
Dyskusje przed spotkaniem
Z Julitą przed spotkaniem
Projekt „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku”
Urszula Rukat opowiada o Mennonitach
Iza Kulińska i opowieści o grzybach
Grzybowe skarby od Izy
Zanim zaczęliśmy spólne gotowanie z Maciejem Nowickim, zostaliśmy poczęstowani zupą marchewkową z boczkiem i serem kozim. Ta oraz wszystkie potrawy, które przygotowywaliśmy podczas warsztatów inspirowane były przepisami z książki Wojciecha Marchlewskiego „Mennonici od kuchni” oraz recepturami z książki „Mennonites Cooking” z 1920 r. Druga pozycja to zbiór XVIII i XIX wiecznych przepisów bardzo często już z elementami wpływów kuchni amerykańskiej.
Zupa marchewkowa z boczkiem i serem kozim
Wspólnie z blogerami, szefami kuchni i dziennikarzami przygotowaliśmy wyjątkowe dania:
– Brazylijska zupa pomidorowa z pieprzem cayenne i kukurydzą
– Placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego
– Bidgot – kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli
– Pierogi z burakami, twarogiem i miętą
– Wołowina na słodko – kwaśno – antrykot z dość dużym oczkiem + śliwki (suszone i mrożone), rodzynki + duża ilość octu
– Pszenica gotowana w mleku z miodem + kwaśny mus z rabarbaru + karmel z tataraku, który ma nazwę „tatarskie ziele”
Maciej Nowicki. Projekt Smaki Wisły. Cztery Pory Roku
Maciej Nowicki. Projekt Smaki Wisły. Cztery Pory Roku
Jesiotr
Oprawianie makreli
Gotowane owoce morza
Oliwia Bernady i Dota Szymborska
Antrykot wołowy
Projekt Smaki Wisły. Cztery Pory Roku
Skrupulatna praca Marty Pyzik
Lepienie pierogów
Dobre to! 🙂
I dobra zabawa 🙂
Szparagi <3
Grzesiek Łapanowski
Brazylijska zupa pomidorowa
Placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego
Pierogi z burakami, twarogiem i miętą
Bidgot – kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli
Wołowina na słodko – kwaśno
Uważam, że spotkanie było niezwykle ciekawe, inspirujące i smaczne. Nie zabrakło też dobrej zabawy, co zapewne widzicie na zdjęciach. A zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Michała (FotoMajk), oprócz zdjęcia Pałacu, które należy do Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
W planach są równie interesujące tematy, będzie się wiele działo. Będzie dużo gotowania i odkrywania nowych „starych” smaków. Zapraszam na kolejne relacje i do Wilanowa!
Projekt Smaki Wisły. Cztery Pory Roku
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]