11 lis 2020
Z wielką dumą i przyjemnością piszę ten post. Nie będzie w nim przepisu, na początek informacja o akcji, która się właśnie rozpoczyna. Projekt Naturalnie Bałtyckie powstał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów oraz z szacunku dla tradycji i lokalnych grup rybackich. Mam ogromny zaszczyt, że dołączyłam do teamu reprezentującego projekt.
W Bałtyku żyją zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne (te najczęściej w zatokach) oraz tzw. dwuśrodowiskowe, które część życia spędzają w wodach słodkich, a część w słonych. Są to: dorsz, flądra, gładzica, turbot, śledź bałtycki, szprot, okoń, sandacz, belona, sieja, makrela, płoć, węgorz, łosoś, troć wędrowna, szczupak, leszcz, sola, sielawa, stynka. Większość z nich zapewne znacie. W moich kolejnych postach będę pisała Wam przepisy z tymi rybami oraz opowiem Wam więcej o każdej z nich.
Zrównoważone połowy nie zaburzają naturalnej równowagi w ekosystemie morskim, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach, sprzyjają innym morskim zwierzętom.
Niebieski znak MSC (Marine Stewardship Council) znajduje się na dzikich rybach i owocach morza. Te pochodzące z hodowli, oznaczone są zielonym znakiem ASC (Aquaculture Stewardship Council).
NATURALNIE BAŁTYCKIE to z kolei logo, które informuje, że mamy do czynienia z bałtycką rybą, złowioną przez polskich armatorów, o najwyższych kategoriach świeżości („ekstra” lub „A”). Tym znakiem posługują się polscy producenci, spełniający najwyższe standardy jakościowe i środowiskowe.
Warto znać okresy ochronne ryb. W tym czasie w sklepach kupimy najczęściej albo ryby z Bałtyku mrożone, albo z łowisk dalekomorskich. Jedynie nad morzem mamy szansę na świeżą rybę, pochodzącą z połowów przybrzeżnych.
Okresy ochronne są ustalane co roku, więc w kolejnych latach ograniczenia mogą być większe lub mniejsze. W 2020 roku od 4 czerwca do 31 sierpnia w południowej części Bałtyku obowiązywał całkowity zakaz jakichkolwiek połowów, w tym ryb pelagicznych (np. śledzi).
Okres ochronny dorszy w tym roku obowiązywał w naszej części Bałtyku w sumie od początku maja do końca sierpnia.
Dla łososi i troci okres ochronny trwa w sumie od połowy września do końca grudnia.
Sandacze były pod ochroną w sumie od 25 marca do 10 czerwca. Okres ochronny jesiotra ostronosego trwa cały rok.
Węgorze chronimy od początku listopada do końca stycznia. Dla siei okres ochronny obowiązywał w styczniu i będzie trwał jeszcze od 1 do 31 grudnia, ale dla zachodnich wód wewnętrznych od 20 października do 15 grudnia.
Szczupaki były pod ochroną od początku stycznia do końca kwietnia. Okres ochronny storni trwał od połowy lutego do połowy maja, a dla turbotów – od początku czerwca do końca lipca.
Tym postem zapraszam Was do zgłębiana wiedzy o naszych rybach bałtyckich. Zapraszam także do przyrządzania ze mną rybnych przepisów. Co tydzień nowy przepis z nową rybą. Jedzmy ryby, na zdrowie!
* informacje, które zamieściłam w tym wpisie pochodzą ze strony Naturalnie Bałtyckie. Tam też przeczytacie więcej o projekcie. Śledźcie również projekt Naturalnie Bałtyckie na FB: https://www.facebook.com/naturalniebaltyckie
Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]
Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]