Polenta z truflami i pieczarkami

28 kw. 2013

Dawno nie przygotowywałam nic truflowego i stęskniłam się za tym przewspaniałym smakiem! Postanowiłam przyrządzić proste i pyszne danie – włoska polenta z truflami i pieczarkami.


„Polenta to włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów.”
Źródło: Wikipedia

Poniżej przedstawię Wam jak samemu przyrządzić polentę. Pomysł na ten przepis pochodzi ze strony sklepu z truflami:

http://trufle-sklep.pl/pl/n/9
Mieszankę truflową, której użyłam możecie również kupić w tym miejscu. Jest tam też do nabycia gotowa polenta z truflami. Próbowałam ją i muszę przyznać, że jest przepyszna. Oliwę z truflami oczywiście też mają.

Polenta z truflami i pieczarkami

Przyrządzenie:
 
Do wody dodaj masło, posól i doprowadź do wrzenia. Szybkim ruchem wsyp mąkę kukurydzianą i natychmiast zmniejsz ogień, uważaj aby nie zrobiły się kluski. Mieszaj energicznie. Sekret przygotowywania polenty polega na tym, by nadać jej odpowiednią twardość, ale też z tym nie przesadzić. W tym celu przygotuj drugi garnek (pomocniczy) z wrzącą wodą i kiedy polenta zaczyna tężeć, dolewaj wrzątku z drugiego garnka. Po stosunkowo długim czasie gotowania (ok. 30-45 min.) na dnie powinna utworzyć się skorupa. Polenta natomiast będzie odchodzić od ścianek i się od niej oddzieli. To znak, że jest gotowa.
Polentę wymieszaj z mieszanką trufli z pieczarkami lub połóż na górę, dopraw kilkoma kroplami oliwy z oliwek z truflami.
Danie to można podawać zarówno jako dodatek jak i danie główne. 

Smacznego
polenta z truflami
polenta z truflami




[instagram-feed]