18 cze 2015
Mam dużo kurek, uwielbiam i będzie wiele przepisów z tymi skarbami lasu. Tutaj jakby standard – polędwiczki wieprzowe z kurkami. Zamarynowałam je jednak inaczej niż zwykle. Połączyłam zioła, czosnek, kapary i oliwę truflową. Całkiem nieźle to wyszło. No dobra, wyszło mega pysznie! Na zdjęciach może się wydawać, że zwarzyła się śmietana. To marynata sprawiła, że sos stał się lekko grudkowaty.
Przyrządzenie:
Najlepiej w moździerzu przygotuj marynatę, dodając składniki po kolei. Zacznij od czosnku( posiekanego), po roztarciu dodaj kapary, potem zioła i szczypior. Na koniec dolej oliwy z truflami i dodaj sól. Jeśli nie masz moździerza – zmiksuj składniki blenderem albo wszystko drobno posiekaj i wymieszaj.
Polędwiczki oczyść z błon, umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój każdą na pół i natrzyj marynatą. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc.
Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem dania.
Kurki dokładnie oczyść i umyj zimną wodą. Cebulę pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dolej trochę oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę. Jak się zeszkli dodaj kurki.
Dopraw solą i pieprzem i smaż kurki 10 minut. Dolej bulion i po zagotowaniu zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę. Smaż polędwiczki wieprzowe na dużym ogniu z każdej strony, aż się zarumienią. Przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 185 stopni i piecz 15 minut. Wyjmij naczynie z mięsem i odstaw na 10 minut. W środku powinno być jeszcze różowe, a w dotyku miękkie.
Do kurek dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
Mięso pokrój w plastry. Włóż do sosu z kurkami i podgrzewaj wszystko razem, aż mięso przestanie być różowe w środku i będzie delikatne i soczyste.
Polędwiczki wieprzowe z kurkami możesz podać z młodymi ziemniakami i sałatką z rukoli – składniki podałam wyżej.
Smacznego
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]