Polędwiczki wieprzowe faszerowane żurawiną i orzeszkami pinii

13 lis 2013

Dzisiejszy pomysł powstał na potrzeby konkursowe. Miałam takie zadanie, aby przygotować coś z żurawiną amerykańską. I bardzo dobrze się stało, bo wyszło pysznie. Żurawinę poza tym bardzo lubię i zdecydowanie za rzadko używam w swojej kuchni. Czas to zmienić. Jest przecież super zdrowym i idealnym składnikiem na jesienno – zimowe dni. Polędwiczki wieprzowe faszerowane żurawiną są wyjątkowo pyszne.

Zapraszam niezmiennie ciepło.polędwiczki wieprzowe faszerowane

Polędwiczki wieprzowe faszerowane żurawiną i orzeszkami pinii

Przyrządzenie:
Polędwiczki oczyść, umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Połącz ze sobą składniki marynaty i włóż polędwiczki. Marynuj w lodówce przez 24 godziny.
Żurawinę zalej wodą i mocz przez noc, następnie osącz na sitku. Możesz też zalać ją wrzątkiem – wtedy będzie gotowa po godzinie.
Słoninę usmaż na patelni, aż powstaną chrupiące skwarki. Dodaj żurawinę, natkę pietruszki, tymianek, orzeszki pinii, sól i pieprz.
Polędwiczki natnij wzdłuż – uważaj, aby ich nie przeciąć. Nadzienie żurawinowe rozłóż na jednej polędwiczce i przykryj drugą. Zepnij polędwiczki wykałaczkami bądź zwiąż namoczonym sznurkiem.
Mięso obsmaż ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Dodaj marchew i cebulę i krótko podsmaż. Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Wlej rosół i dodaj koncentrat pomidorowy. Piecz polędwiczki pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut.
Mięso wyjmij, a sos z pieczenia zmiksuj i ewentualnie przypraw.
Szafran namocz w 2 łyżkach ciepłego bulionu. Ryż opłucz i osącz.
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dopraw solą i pieprzem. Po chwili smażenia dodaj ryż. Smaż, mieszając, aż się cały natłuści.
Dodaj szafran i wlej gorący wywar. Zamieszaj. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj ryż pod przykryciem około 20 minut. Czasem zamieszaj, aby się nie przypalił. Jeśli będzie potrzeba, dolej wody.
Polędwiczki pokrój w plastry i polej powstałym sosem. Podawaj z szfranowym ryżem.
Smacznego
polędwiczki wieprzowe faszerowane
  Szafranowa kulinaria


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]



[instagram-feed]