Polędwica wołowa z sałatką z rukoli i mozarellą

23 kwi 2013

Polędwica wołowa z sałatką, którą dzisiaj proponuję to znowu smaki śródziemnomorskie – mozarella, rukola, suszone pomidory, kapary… Boskie połączenie!

I mam nadzieję, że przez długi najbliższy czas, tak jak dzisiaj, uda mi się spożywać posiłki na świeżym powietrzu.

Polędwica wołowa z sałatką z rukoli i mozarellą

Przyrządzenie:

Rukolę zamieszaj z kaparami, oliwą z orzechów włoskich, solą i pieprzem.
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na patelni razem z obranymi i pokrojonymi na pół pieczarkami.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w plastry.
Mozarellę pokrój w plastry.
Pomidory suszone pokrój w paseczki.
Polędwicę pokrój w plastry. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Rozbij lekko ręką. Smaż szybko z dwóch stron, na dużym ogniu, aż plastry będą brązowe, ale nadal miękkie.
Na talerzu układaj: sałatkę rukoli, pomidory, mozarellę, kawałki polędwicy, cebulę z pieczarkami i suszone pomidory. Polej sosem balsamico.
Smacznego!
polędwica wołowa z sałatką
polędwica wołowa z sałatką
polędwica wołowa z sałatką


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]