Polędwica Wellington jak uczył Kurt Scheller

14 Sie 2013

Polędwica Wellington jak uczył Kurt Scheller

To było dla mnie wyzwanie, nie ukrywam.
Polędwicę Wellington uczył mnie przyrządzać Kurt Scheller. Jego była znakomita oczywiście. Tak jak postanowiłam wcześniej, zamierzam przygotować wszystkie dania, których nauczył mnie mistrz.
Dzisiaj „padło” na polędwicę Wellington. I wiecie co – to wcale nie było takie trudne. Byłam strasznie szczęśliwa gdy zobaczyłam, że wyszła mi idealnie,  jak posmakowałam to naprawdę byłam w siódmym niebie. Myślę sobie, że to chyba tak jest – jeśli pobierasz nauki od najlepszych, tak mocno zostają w pamięci ich słowa i gesty, że nie możesz później zepsuć tej potrawy, przyrządzając ją samemu.
Na warsztatach Kurt Scheller mówił o tym, że polędwicę wołową można (a nawet należy) solić przed przyrządzaniem. I tak też robiliśmy gotując z nim. Ważne jest żeby polędwica była „odleżana”. Ta, którą w większości kupujemy jest mokra i to powoduje, że po posoleniu jej przed przyrządzaniem twardnieje. Nie każdy ma jednak możliwość kupienia „dobrej” polędwicy, dlatego ja też dzisiaj wolałam nie solić jej na początku.
Zapraszam na danie wyjątkowe, warte swojej ceny, bo smak pozostawia w ustach niesamowite wrażenia.

Polędwica Wellington

Polędwica Wellington

Polędwica Wellington jak uczył Kurt Scheller

Przyrządzenie:
Pierś z kurczaka oraz wątróbkę oczyść z błon, umyj i zmiel w maszynce do mięsa.
Obraną cebulę i pieczarki posiekaj i usmaż na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu.
Ostudzone warzywa dodaj do zmielonego mięsa, dopraw solą i pieprzem i zamieszaj.
Polędwicę umyj i osusz. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Usmaż na dużym ogniu z obydwu stron aż uzyskasz delikatny brązowy kolor.
Warzywa ze zmielonym mięsem rozsmaruj na cieście francuskim, położonym na papierze do pieczenia. Na środku połóż usmażoną polędwicę wołową i zawiń w roladę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Polędwicę piecz w temperaturze 250 stopni przez 35 minut.
Smacznego!
Polędwica Wellington

Polędwica Wellington

Polędwica Wellington

Polędwica Wellington

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Polędwica Wellington jak uczył Kurt Scheller
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)