13 paź 2015
Dzisiaj prezentuję Wam danie wyjątkowe. Przepyszne pierogi z łososiem, zieloną soczewicą i serkiem ricotta. Jak zastanawiałam się nad tym przepisem, nie przypuszczałam, że będzie taki dobry. Jestem niesamowicie zadowolona z efektu. Wyszły obłędnie. Całej mojej rodzinie zasmakowały, a co cieszy mnie najbardziej – wszystkie Czosnki się zajadały. Pierogi są zdrowe i pyszne. Czego trzeba więcej? Pomyślałam, że to idealna potrawa na Święta Bożego Narodzenia. W tym roku na pewno je przygotuję. Jestem przekonana, że cała moja rodzina będzie zadowolona. Spróbujcie koniecznie i Wy!
Soczewicę zalej ciepłą wodą i odstaw na 1 godzinę. Po tym czasie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź.
Mąkę przesiej do miski i dodaj pół łyżeczki soli. Masło rozpuść w gorącej wodzie. Połącz wodę z mąką i ugnieć ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Po 10 minutach odstaw przykryte wilgotną ściereczką ciasto na 30 minut.
Łososia umyj zimną wodą i osusz. Pokrój w kostkę.
W misce połącz soczewicę, łososia, serek ricotta i koncentrat pomidorowy. Dopraw farsz solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na bok.
Ciasto ugniataj jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu. Sklejaj pierogi i układaj na desce podsypanej mąką.
Pierogi z łososiem gotuj osolonym wrzątku po około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiaj i układaj na talerzach.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany koperek, dolej sok z cytryny i dopraw całość solą i pieprzem. Pierogi zanurzaj w sosie maślano – koperkowym z dwóch stron po około 1 minucie, na średnim ogniu. Podawaj gorące, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]