Pierogi z kurkami i kaszą

8 sie 2016

Dobre pierogi lubię bardzo i mogę jeść je bardzo często. Ważne, żeby miały cieniutkie ciasto i pyszny farsz. Uwielbiam pierogi tradycyjne typu ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy z jagodami, ale lubię też kombinować w kuchni i sama przygotować ciekawy, nowy farsz. Tak też było w przypadku tego przepisu. Pierogi z kurkami i kaszą bulgur powstały spontanicznie i wyszły bardzo dobrze. Zależało mi na tym, aby to danie było lekkie, dietetyczne, dlatego podałam je z sosem czosnkowym przygotowanym z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu. Oczywiście pysznie będą także smakowały z rozpuszczonym masełkiem z natką pietruszki. Wybierz sam na co masz dzisiaj ochotę i przyrządź sobie te pierogi tak jak sobie tego życzysz.

pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami i kaszą bulgur

Pierogi z kurkami i kaszą bulgur

Przyrządzenie:

Przygotuj ciasto. Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Posiekaj cebule szalotki oraz czosnek. Kurki dobrze oczyść.

Posiekaj natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż mieszając około 1 minutę. Dodaj kurki. Smaż, aż puszczą wodę i ta odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec dodaj prawie całą natkę pietruszki, zostaw trochę do posypania na górę pierogów do podania.

Kurki wymieszaj razem z kaszą, serkiem ricotta i sokiem z cytryny. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcje farszu i lep pierogi. Układaj na desce oprószonej mąką. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Posiekaj czosnek i dodaj do jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pierogi z kurkami i kaszą bulgur podawaj gorące polane sosem czosnkowym i posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami i kaszą bulgur

pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami i kaszą bulgur

pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami i kaszą bulgur

pierogi z kurkami

Pierogi z kaszą bulgur i kurkami



Smażona gładzica w serowej panierce

Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]

Przepis na szprotki pieczone

W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]




[instagram-feed]