Pierogi z królikiem i jarmużem

23 Lis 2015

Pierogi są pyszne! Uwielbiam w przeróżnych kombinacjach. Lubię też bardzo mięso z królika. Jest super zdrowe, idealne także dla dzieci. W związku z tym nie musiałam długo zastanawiać się nad tym przepisem. Pierogi z królikiem i jarmużem w sosie maślanym z szałwią wymiatają totalnie. Gotujcie ze mną i zajadajcie się nimi, tak jak moja rodzina i ja.

pierogi z królikiem

Pierogi z królikiem i jarmużem

Pierogi z królikiem i jarmużem

Przyrządzenie:

Mąkę przesiej do miski i dodaj pół łyżeczki soli. Masło rozpuść w gorącej wodzie. Połącz wodę z mąką i ugnieć ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Po 10 minutach odstaw przykryte wilgotną ściereczką ciasto, na 30 minut.

Mięso z królika zmiel w maszynce do mięsa.

Szalotkę posiekaj. Z liści jarmużu usuń twarde łodygi, liście porwij na mniejsze części rękami.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć szalotkę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj zmielone mięsa z królika. Dopraw solą i pieprzem. Smaż mieszając około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.

W misce wymieszaj przestudzone mięso z królika ze skórką startą z cytryny, serkiem twarogowymi i porwanymi listkami jarmużu. Dodaj jajko. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Ciasto ugniataj jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu. Sklejaj pierogi i układaj na desce podsypanej mąką.

Pierogi z królikiem i jarmużem gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj listki szałwii i dopraw solą i pieprzem. Pierogi zanurzaj w sosie maślano – szałwiowym z dwóch stron po około 1 minucie, na średnim ogniu. Pierogi podawaj gorące, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

pierogi z królikiem

Pierogi z królikiem i jarmużem

pierogi z królikiem

Pierogi z królikiem i jarmużem

pierogi z królikiem

Pierogi z królikiem i jarmużem

*Serwetki, które widzicie na zdjęciach możecie kupić na stronie skandynawskie.pl – są niezwykle miłe w dotyku i piękne, polecam bardzo 🙂

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pierogi z królikiem i jarmużem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)


Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Kasza z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić […]