Pierogi maultaschen po mojemu

Dzisiaj serdecznie zapraszam Was do Niemiec. Pierogi maultaschen, bo nimi Was częstuję, to pierogi przypominające kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe. Nadziewa się je farszem z mielonego mięsa, wędzonki, szpinaku i cebuli. Jest to bardzo popularne danie niemieckie. Podawane są w rosole albo podsmażone na patelni z cebulą i jajkami.
Ja jednak postanowiłam podać je z kurkami, które są przecież tak uwielbiane przez Niemców. Do kurek dodałam cebulkę i śmietanę.
Połączenie smaków okazało się perfekcyjne.
Zapraszam.

Pierogi maultaschen
Pierogi maultaschen

Pierogi maultaschen po mojemu

Przyrządzenie:
Mięso mielone usmaż na oliwie. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Boczek usmaż do chrupkości, cebulę aby nabrała złotego koloru.
Na oliwie krótko podsmaż czosnek i dodaj szpinak. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zamieszaj dokładnie i podsmaż, aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Gdy wystygnie, posiekaj go delikatnie.
Zmieszaj razem mięso, boczek, cebulę i szpinak. Ewentualnie dopraw do smaku.
Dodaj sól do mąki. Zrób wgłębienie i wbij jajka. Zagniataj ciasto i stopniowo dolewaj wodę, tyle ile potrzeba, aby łatwo się wyrabiało. Ugnieć ciasto, aby było zwarte i gładkie.
Rozwałkuj dość cienko i pokrój na kwadraty o wymiarach 10 cm x 10 cm.
Na każdym kwadracie układaj po łyżeczce farszu. Zagniataj na kształt prostokąta.
Pierogi maultaschen
Pierogi maultaschen
W dużym garnku zagotuj wodę i posól. Gotuj pierożki – 2 -3 minuty od wypłynięcia.
W międzyczasie na oliwie usmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj kurki, sól i pieprz. Smaż około 5 minut na dość wysokim ogniu często mieszając. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę i zamieszaj. Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
Na gotowe pierożki nałóż porcję kurek i posyp szczypiorem.
Guten Appetit!
Pierogi maultaschen
Pierogi maultaschen
Pierogi maultaschen
Pierogi maultaschen
Pierogi maultaschen
Pierogi z mięsem i sosem z kurek
 

ciasto:

  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki typ 550
  • woda (około pół szklanki)
nadzienie:
  • 40 dag mięsa mielonego (zmieliłam golonkę wołową)
  • 25 dag boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 450 g świeżego szpinaku pozbawionego łodyg, wypłukanego i osuszonego
  • 2 ząbki czosnku pokrojone
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia
sos (zrobiłam bardzo gęsty – głównie kurki, a śmietana to dodatek):
  • 2 słoiki po 300 ml kurek sterylizowanych (użyłam takich, bo wekujemy w domu, ale oczywiście mogą być świeże lub mrożone)
  • łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • posiekany szczypior do posypania