Pierniczki świąteczne

12 Gru 2013

Pierniczki świąteczne możecie przygotować sami w domu. Robienie ich całą rodziną to super zabawa dla wszystkich. Co z tego, że wszystko będzie w mące i cieście – dzieci są szczęśliwe, a to najważniejsze. Po tym jak je udekorujemy i przeschną, wieszamy wszystkie na choince.
Niepotrzebne są żadne bombki – choinka jest nasza, piękna i cudownie pachnie!

pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Przyrządzenie:
Miód rozpuść w rondelku. Dodaj gorący do przesianej mąki. Dodaj również cukier, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Dobrze razem zamieszaj.
Gdy masa nie będzie już zbyt gorąca, dodaj masło i jedno jajko. Dolewaj powoli mleko i ugniataj ciasto. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie.
Rozwałkuj na ciasto na grubość około 1 cm. Wycinaj pierniczki foremkami. Smaruj je rozbełtanym jajkiem z wierzchu.
Piecz na papierze do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 15 minut.
Pierniczki schowaj do metalowej puszki. Najlepiej, gdy poleżą około 4 tygodnie, wtedy staną się miękkie.
Najlepiej dekorować je jak są już miękkie.
Dekoruj czym chcesz – mogą to być gotowe flamastry z lukrem, sami możecie zrobić lukier, czekoladę, jadalne dodatki. Fajnie, żeby było kolorowo i po Waszemu 🙂
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne