3 kwi 2013
Drugi dzień po Świętach i zdrowe odżywianie.
Dzisiaj jestem bardzo zadowolona z mojej „wariacji” z łososiem. Wymyśliłam to danie, całkowicie jest przygotowane „z marszu” i wyszło ekstra.
Zapraszam bardzo.
Przyrządzenie:
Łososia posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Nastaw piekarnik na 190C i piecz łososia 15-20 minut.
W tym czasie na jednej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojonego ananasa. Chwilę gotuj. Dodaj awokado. Podlej koniakiem. Poczekaj aż wyparuje. Skrop sokiem z limonki. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i skrop kilkoma kroplami tabasco. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.
Na drugiej patelni upraż orzeszki pinii. Dolej oliwę z oliwek. Wrzuć przetarty przez praskę czosnek. Chwilę smaż. Wrzuć szpinak. Posól i posyp pieprzem. Zamieszaj dokładnie. Smaż chwilę.
Na talerzu układaj po kolei: Szpinak, łososia i salsę ananasową. Posyp świeżo posiekanymi listkami mięty.
Smacznego!:)
Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]
Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]