3 maj 2016
Niedawno miałam to szczęście i zostałam zaproszona na warsztaty z serkiem „Mój Ulubiony” z Wielunia. Warsztaty prowadziła jedna z moich ulubionych szefowych kuchni – Oliwia Bernady, która na co dzień szefuje w restauracji hotelu Poziom 511. Spotkanie z Oliwią, wspólne gotowanie z blogerami – to był po prostu świetny dzień. Jednak królem tego dnia był serek „Mój Ulubiony”, który nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Jego skład to śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Po prostu hit! Do tego jest bardzo smaczny. Pasuje zarówno do wytrawnych jak i słodkich potraw. I takie właśnie też dania przygotowywaliśmy podczas warsztatów. Moja grupa przyrządzała pieczone przepiórki, dlatego tym przepisem dzielę się w tym wpisie z Wami.
Popatrzcie jednak na zdjęcia innych potraw. Wszystko, co przygotowała Oliwia było wybitnie pyszne. Z pewnością widać na nich także, że bawiliśmy się świetnie.
Pieczone przepiórki
Proja
Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami
Mus z białych szparagów, twarożku „Mój ulubiony” i białej czekolady
Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową
Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając 100 g twarożku „Mój ulubiony”. Doprowadzamy do wrzenia. Rzepę obieramy, kroimy w cieniutkie plastry na mandolinie. Wodę, cytryny, sól i rozgniecione ziarenko kardamonu mieszamy i zalewamy rzepę i odstawiamy na kilka godzin. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy umyte i przycięte broccolini przez 2 min. Polewamy roztopionym na patelni masłem. 200g twarożku „Mój ulubiony” umieszczamy w dużym, szerokim słoju i podwędzamy go drewnem jabłoni za pomocą smoking gum (opcjonalnie). Przepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku.
Pieczone przepiórki
Pieczone przepiórki
*zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Julity z Wrząca Kuchnia
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]