26 lis 2020
Kolejny tydzień z projektem Naturalnie Bałtyckie i na blogu zagościł śledź. Pomyślałam, że przygotuję go inaczej niż zwykle i powstała pasta ze śledzia. Przepis posty w wykonaniu, a efekt niezwykle zaskakujący. Do tego stopnia, że wszystkie grzanki z pastą zjadły moje dzieci, które nigdy w życiu nie zjadłyby śledzia. Co cieszy podwójnie, bo śledzie są bardzo zdrowe, o czym przeczytacie klikając tutaj.
Śledź bałtycki osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki. Za kilka dni Andrzejki, dlatego tym bardziej warto przyjrzeć się mojej propozycji 😉
Świeże śledzie wypatrosz, odetnij głowy, wytnij filety i odetnij skórę. Umyj dokładnie zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Czosnek i suszone papryczki peperoncino drobno posiekaj.
Kromki chleba posmaruj dość grubo masłem (masła nigdy za dużo) i połóż na patelni do grillowania bądź w opiekaczu, tak, aby były rumiane i chrupiące.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek i papryczki i smaż chwilę mieszając. Dodaj filety ze śledzia. Posól całość i smaż około 10 minut mieszając. Mięso śledzia musi się całkowicie rozpaść na małe kawałeczki i lekko przyrumienić. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę oraz przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Grzanki obficie posmaruj pastą ze śledzia i posyp jeszcze listkami kolendry. Skrop delikatnie oliwą z oliwek. Podawaj od razu z cząstkami cytryny, bo po skropieniu sokiem smakują przewybornie.
Smacznego
Przepis powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Jedzmy zdrowo, jedzmy ryby bałtyckie!
Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]
Pieczone bakłażany przeważnie przygotowuję wiosną i latem, na grillu. Mamy już niestety pogodę zupełnie nie na gotowanie na dworze. W takiej sytuacji fantastyczna i pomocna jest patelnia grillowa Bestpan. Poniżej przeczytajcie o jej walorach, potem zobaczcie przepis, a na samym dole łapcie ode mnie kod rabatowy, abyście mogli sami sprawdzić jak doskonałe są sprzęty AMT. […]