Pasta z bobu z boczkiem i czosnkiem

10 lip 2015

Bób w każdej postaci mnie powala. Zawsze i wszędzie mogę i chcę go jeść. Całą zimę myślę o nim, więc jak już wreszcie jest korzystam z dobrodziejstw natury i zjadam w ilościach niemierzalnych (albo lepiej ich nie mierzyć). No to tak. Przygotowałam mega prostą w wykonaniu i niesamowicie odjazdową pastę do chleba.
Pasta z bobu z chrupiącym boczkiem i z dużą ilością czosnku oczywiście. Do niej świeża mięta, wysokiej jakości oliwa z oliwek i uprażone orzeszki pinii. Mega smak. Nic więcej nie piszę. Spójrzcie na te foty.

pasta z bobu

Pasta z bobu z boczkiem i czosnkiem

Przyrządzenie:

Bób ugotuj z koperkiem w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Koper wyrzuć. Bób obierz ze skórek.

Czosnek posiekaj drobno.

Listki mięty także posiekaj.

Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na suchej patelni do chrupkości. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Wylej tłuszcz z patelni. Wrzuć boczek z powrotem na patelnię i dodaj czosnek. Smaż razem około 30 sekund i zdejmij z ognia.

Do bobu wlej oliwę z oliwek, sos Tabasco i dodaj miętę. Zmiksuj blenderem. Nie musi to być bardzo dokładnie zmiksowana pasta. Jeśli zostanie kilka kawałeczków bobu to fajnie 🙂 Dodaj boczek z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Ewentualnie dopraw solą.

Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.

Pastę z bobu przełóż do naczynia. Możesz udekorować kilkoma kawałkami bobu i listkami mięty. Posyp orzeszkami pinii, skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Pasta z bobu z czosnkiem i chrupiącym boczkiem idealnie smakuje z dobrym świeżym chlebem.

Smacznego

pasta z bobu

pasta z bobu

pasta z bobu



Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



[instagram-feed]