21 lut 2014
Pączki serowe są przepyszne! Moje dzieci zajadają się nimi bez opamiętania. Muszę je przed nimi chować, żeby nie pochłonęły wszystkich na raz. A jest ich zawsze sporo, bo ze składników, które podałam wychodzi około 30 pączków.
Dodatkowo przyrządza się je bardzo prosto. Przepis na nie dostałam od Elwiry Konickiej, która prowadzi blog Malinowe Pocałunki. Dziękuję Elwira – to naprawdę pyszności. Te pączki obowiązkowo smażymy w tłusty czwartek, ale ze względu na ich wyjątkowy smak pozwalamy sobie na nie nie tylko w ten dzień.
Zapraszam Was serdecznie do lektury i smażenia.
Przyrządzenie:
Zmiel ser, możesz zmiksować blenderem. Dodaj do niego resztę składników i zagnieć ciasto.
Oprósz ręce mąką i formuj małe kule.
Serowe pączki smaż w głębokim oleju. Ja smażę we frytkownicy, ale możesz usmażyć je w głębokim garnku. Ważne, żeby użyć świeżego oleju.
Gdy będą gotowe i lekko przestygną, posyp je cukrem pudrem.
Smacznego
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]