Najlepsze pączki

27 lut 2014

W tym roku, po raz pierwszy postanowiłam prawdziwie obchodzić tłusty czwartek i usmażyć pączki. Idealne pączki, czyli smażone na smalcu i zawierające nadzienie różane. Bardzo jestem z siebie dumna, bo udały się pięknie. Wyszły przepyszne! W domu pachnie cudownie i na pewno po dzisiejszym dniu będzie parę kilo więcej, bo nie zamierzam się im w ogóle opierać. Wszak tłusty czwartek jest tylko jeden dzień w roku! Zapraszam na najlepsze pączki ever.

najlepsze pączki

Najlepsze pączki

Przyrządzenie:
Pokrusz drożdże i rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Rozpuść i zamieszaj dokładnie. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże dobrze się spienią.
Utrzyj żółtka z jajkiem i cukrem na bardzo gładką, prawie białą masę – około 15 minut ucierania.
Mąkę przesiej i zamieszaj z solą i cukrem wanilinowym.
Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże i utarte żółtka z jajkiem. Dobrze zamieszaj drewnianą łyżką i zagnieć ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 1 – 1,5 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Po tym czasie zagnieć ciasto raz jeszcze chwilę. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj i wykrawaj krążki. Na środek każdego z nich połóż porcję konfitury różanej, przykryć drugim krążkiem i zlep.
Pączki możesz też nadziewać po usmażeniu – szprycą cukierniczą.
Przygotowane pączki przykryj ściereczką. Niech sobie poleżą około 30 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzej smalec do smażenia na średnim ogniu. Smaż pączki z dwóch stron. Pamiętaj, żeby temperatura smalcu nie była za wysoka – pączki nie mogą być surowe w środku. Wykładaj je łyżką cedzakową na ręczniki papierowe.
Po wystygnięciu najlepsze pączki zanurzaj w lukrze lub posyp cukrem pudrem.
Smacznego
najlepsze pączki
najlepsze pączki
najlepsze pączki
najlepsze pączki
Tłusty czwartek 2014  Bardzo Tłusty Czwartek 2014


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]