Mini pizza

24 Lut 2014

Uwielbiam pizzę! Taką na cieniutkim chrupiącym cieście – prawdziwą włoską. Ważne też są dodatki. Muszą być wysokiej jakości i istotne jest, aby były dobrze ze sobą skomponowane. W kuchni nie lubię nudy, dlatego dzisiaj postanowiłam przyrządzić nie jedną pizzę, a wiele wersji mini. Każda mini pizza z innymi dodatkami, w różnych smakach i kolorach. Cudowności! Oczywiście to są tylko propozycje. Mini pizze przygotujcie z czym tylko chcecie – co lubicie najbardziej.

mini pizza
mini pizze

Mini pizza

Przyrządzenie:

Mąkę przesiej przez sitko.
Rozkruszone drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody z cukrem. Odstaw na chwilę.
Sól rozpuść w pozostałej wodzie. Dolej do mąki. Wlej także drożdże. Zagniataj ciasto, a gdy będzie prawie gotowe – dolej oliwę z oliwek Extra Vergine. Zagnieć aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 – 3 godziny, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj sobie resztę potrzebnych składników.
W garnuszku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dolej wino i duś, aż odparuje. Dodaj pomidory z puszki, posiekane ząbki czosnku i cukier. Zamieszaj dokładnie. Dodaj suszone oregano, sól i pieprz. Duś około 10 minut na średnim ogniu. Zmiksuj sos i ewentualnie dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekane listki bazylii.
Pięknie pachnące wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj lub „rozpłaszcz” je palcami, na stolnicy posypanej semoliną lub mąką. Od Ciebie zależy jak grube będzie ciasto. Przygotuj je tak jak lubisz najbardziej.
Piekarnik nastaw na najwyższą temperaturę z opcją grzania góra – dół. W moim piekarniku to aż 300 stopni. Jeśli nie możesz uzyskać tak wysokiej temperatury to nie szkodzi – pizze będą się trochę dłużej piekły.
Każdy placek połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj warstwą sosu pomidorowego. Następny zawsze powinien być ser mozzarella. Potem Twoje ulubione dodatki i na wierzch niewielka ilość świeżo startego sera Parmezan.
Blachę z mini pizzami wstaw do piekarnika i piecz, aż będą gotowe – ser się rozpuści, a ciasto pięknie się przypiecze.
Każda mini pizza smakuje wyśmienicie jeszcze gorąca, prosto z piekarnika.
Smacznego
mini pizza
mini pizza
mini pizza
mini pizza
mini pizza


Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Kasza z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić […]