27 maj 2015
Poniższy przepis na małże z makaronem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Uwielbiam wszelkie owoce morza, także dlatego, że nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Można zatem błyskawicznie przyrządzić wykwintne pyszne danie. Takie jest to, które w tym wpisie Wam prezentuję. Małże nowozelandzkie mają super smak i są dość duże. Mają wyjątkowe właściwości zdrowotne – ekstrakt z małża nowozelandzkiego to mieszanka kwasów tłuszczowych wielonienasyconych oraz steroli morskich, które pomagają osobom chorującym na astmę oraz mającym kłopoty ze stawami. Przede wszystkim jednak mają przepiękne muszle 🙂 Zachwycił mnie ich widok. Bardzo przyjemnie zjada się z takich cudnych małych talerzyków. Wiem, że standardowo małży nie podaje się z parmezanem. Ja jednak złamałam tę zasadę i posypałam nim makaron. Bardzo pasuje 🙂 Zapraszam.
Przyrządzenie:
Mrożone małże nowozelandzkie przełóż na durszlak na 12 godzin, aby powoli się rozmroziły. Umyj pod zimną wodą i odcedź.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Pomidory sparz i pokrój w większą kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czosnek. Smaż 30 sekund i dodaj pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś pomidory 10 minut. Podnieś pokrywkę. Lekko rozgnieć pomidory drewnianą bądź plastikową łopatką. Wsyp zioła prowansalskie i dodaj Tabasco. Duś sos pod przykryciem jeszcze przez 10 minut na średnim ogniu.
W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie, prawie al dente.
Do sosu pomidorowego dodaj małże na 6 minut przed końcem gotowania. Gotuj je w sosie pod przykryciem. Na koniec dodaj odcedzony makaron i wlej łyżkę wody z z gotowania.
Małże z makaronem podawaj posypane startym parmezanem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]