Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

2 Cze 2018

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie.

Postanowiłam pomarzyć i przypomnieć sobie wakacyjne smaki. Nie chciałam jednak powtarzać potrawy, którą znam i zamiast wina wykorzystałam nowy smak Saskiej Pomarańczy z Nutą Bourbona. Jej słodko – wytrawny smak sprawił, że sos nabrał niesamowitego i oryginalnego charakteru. W połączeniu z sokiem z limonki, śmietanką i dużą ilością kolendry powstała istna petarda!

małże w sosie

Małże w sosie z Saską Pomarańczą z Nutą Bourbona

Saska inspiruje mnie do kolejnych pomysłów na nowe potrawy, ponieważ ma dwa ciekawe smaki: Kawa z Nutą Brandy i Orzech Laskowy z Nutą Karmelu. Moja wyobraźnia krąży wokół pysznych ciast, ale też dań wytrawnych, których smak można przełamać na przykład orzechami i karmelem.

małże w sosie

Trzy nowe smaki Saskiej

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Przyrządzenie:

Przygotuj ciasto na makaron. Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj sól, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.

Posiekaj cebulę szalotkę. Czosnek oraz chili pokrój w plasterki.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Następnie pokrój na paseczki. Ja używam do tego maszynki do makaronu.

małże w sosie

Małże w sosie z Saską Pomarańczą z Nutą Bourbona

W głębokiej szerokiej patelni rozgrzej jedną dużą łyżkę masła. Wrzuć cebulę szalotkę i zeszklij. Dodaj papryczkę chili oraz czosnek i smaż razem przez minutę. Następnie dodaj zamrożone małże. Gotuj je na dużym ogniu, aż się rozmrożą. Wlej Saską z nutą pomarańczy i bourbona i gotuj przez 5 minut całość.

W tym czasie wstaw wodę na makaron. Gotuj go w osolonym wrzątku al dente.

Do patelni z małżami wlej sok z limonki, śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj całość i przykryj patelnię przykrywką. Po 3 minutach przełóż ugotowany makaron prosto z wody, w której się gotował. Dodaj grubo posiekaną kolendrę i wymieszaj wszystko delikatnie.

małże w sosie

Małże w sosie z Saską Pomarańczą z Nutą Bourbona

Małże z makaronem podaj od razu gorące posypane kolendrą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

małże w sosie

Małże w sosie z Saską Pomarańczą z Nutą Bourbona

małże w sosie

Małże w sosie z Saską Pomarańczą z Nutą Bourbona

małże w sosie

Małże w sosie z Saską Pomarańczą z Nutą Bourbona

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)


Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]



Musisz mieć 18 lat, aby odwiedzić tę stronę

Twoja data urodzenia

- -