Makaronowa zapiekanka ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni! Chcąc wykorzystać ten pyszny czas staram się „wkręcić” szparagi w prawie każde danie, które przygotowuję w tym okresie. Dzisiaj jest makaronowa zapiekanka ze szparagami. Cudowności! – zobaczcie sami.

makaronowa zapiekanka

Makaronowa zapiekanka ze szparagami

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.
Szynkę serrano pokrój na mniejsze kawałki.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Szparagi umyj i odetnij zgrubiałe końcówki.
Ser gorngonzola pokrój w kostkę.
Do rondelka dodaj pomidory, oliwę z oliwek, 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie zmiksuj sos. Dodaj świeże zioła i zamieszaj. Odstaw.
Szynkę podsmaż na suchej patelni. Zdejmij, gdy tłuszcz się wytopi.
Na tłuszczu z szynki podsmaż pieczarki. Dopraw je solą i pieprzem i zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojony w plasterki ząbek czosnku i po chwili liście szpinaku. Smaż, aż zmniejszą swoją objętość. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Odcedzony makaron zmieszaj z sosem pomidorowym.
W naczyniu do zapiekania ułóż po kolei: porcję makaronu, szpinak, szynkę serrano, pieczarki, ser gorgonzola, szpinak i cieciorkę. Posyp połową sera old Amsterdam. Połóż drugą porcję makaronu, szparagi i posyp zapiekankę resztą sera Old Amsterdam. Przykryj naczynie do zapiekania folią aluminiową.
Piecz zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz, aż ser na górze się roztopi i lekko zarumieni.
Makaronowa zapiekanka najlepiej smakuje na gorąco.
Smacznego
makaronowa zapiekanka
makaronowa zapiekanka
makaronowa zapiekanka
Czas na szpinak 4!