Makaron z tuńczykiem

22 mar 2013

Uwielbiam makaron chyba z każdym sosem. Najbardziej spaghetti, dlatego najczęściej widzicie go w moich przepisach. Rodzaj możecie sobie oczywiście zmieniać, do woli.
Makaron z tuńczykiem jest banalnie prosty wykonaniu. A przy piątku pasuje jeszcze bardziej.

Makaron z tuńczykiem

Przyrządzenie:
Wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente.
W międzyczasie zmiksuj razem: tuńczyka, filety anchois, oliwki, bazylię, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.
Na oliwie z oliwek zeszklij posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pomidory i oregano. Dodaj zmiksowaną masę, pokrojoną paprykę i dopraw do smaku. Chwilę razem gotuj.
Ugotowany makaron połącz z sosem. Posyp startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Makaron z tuńczykiem

 

Makaron z tuńczykiem


Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]