23 mar 2015
Jedliście już makaron soba? Ten japoński makaron jest bardzo pyszny, błyskawicznie się go przygotowuje i, co bardzo ważne – jest lekkostrawny. W poniższym przepisie użyłam pełnoziarnisty makaron soba. Połączyłam go z sosem z azjatyckich przypraw, czosnkiem, chili, limonką, imbirem i świeżą kolendrą. Doskonale wkomponowały się w daniu małże i plastry pędów bambusa. Przyznaję, że po raz pierwszy miałam do czynienia z małżami z zalewy, ze słoika. Są super. Jeśli nie masz czasu ani ochoty na czyszczenie małży, wybierz je także. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie Wam dłużej niż 15 minut! – zatem, do roboty kochani. Róbcie ze mną makaron soba z małżami.
Makaron przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
W woku rozgrzej olej. Wrzuć szalotkę, czosnek, imbir i chili. Smaż mieszając około 2 minuty. Dodaj pastę curry i smaż 1 minutę.
Dolej sos ostrygowy, sos sojowy i sok z limonki. Po 30 sekundach wlej mleczko kokosowe.
Dodaj małże i pędy bambusa.
Do woka dodaj także odcedzony i schłodzony makaron soba.
Wszystko dokładnie wymieszaj i posyp świeżą kolendrą.
Smacznego
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]