Łosoś pieczony z salsą pomidorową

31 maj 2014

Jak wiecie, uwielbiam przyrządzać i jeść ryby i owoce morza. Smakują mi chyba wszystkie. Staram się za każdym razem przygotować je inaczej. Kombinuję z doborem składników i smaków. Moja dzisiejsza propozycja to łosoś pieczony podany na truflowych buraczkach, z salsą z pomidorów i dipem cytrusowo – miętowym z koziego serka.
Pyszności. Zapraszam serdecznie.

łosoś pieczony

Łosoś pieczony z salsą pomidorową

Przyrządzenie:
Filety z łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posmaruj oliwą z oliwek, posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Buraczki ugotuj w mundurkach. Obierz je po wystygnięciu i pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki. Wlej oliwę z oliwek z truflami i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie zamieszaj. Przykryj folią aluminiową i odstaw.
Serek kozi zmieszaj z miętą, startą skórką z limonki, solą i pieprzem.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasiennie i pokrój w kostkę. Dodaj posiekane listki bazylii, czosnek, oliwę z oliwek, na koniec dopraw solą i pieprzem i zamieszaj.
Filety z łososia połóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 15 minut, aż ryba będzie upieczona, ale nie sucha. Mięso musi być delikatne i soczyste.
Na talerzu ułóż buraczki i rybę. Polej salsą pomidorową. Łosoś pieczony doskonale smakuje z dipem z koziego serka. Podawaj od razu.
Smacznego
łosoś pieczony
łosoś pieczony
łosoś pieczony
łosoś pieczony


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]



[instagram-feed]