Lody miodowe z musem i ciastkiem

Czwarte, już ostatnie danie w konkursie z Poland at Expo Milano to gotowanie na słodko – deser. Przygotowałam lody miodowe z musem z buraków i konfitury z czarnego bzu i ciastkiem owsianym. Jestem z tej potrawy bardzo dumna, bo niezwykle mi się udała. Wydaje się skomplikowana, ale naprawdę łatwo się ją przygotowuje. Nie posiadam maszynki do lodów, bez niej także przyrządzicie ten deser. A polecam bardzo, bo jest wyjątkowy. Przepis ten znajduje się oczywiście także na stronie konkursowej Expo:

HTTPS://WWW.EXPO.GOV.PL/KSIAZKA_KUCHARSKA/262_LODY-MIODOWE-Z-CIASTKIEM-OWSIANYM-I-MUSEM-Z-BURAKA-I-KONFITURY-Z-CZARNEGO-BZU.HTML

lody miodowe
Lody miodowe z musem i ciastkiem

Lody miodowe z musem i ciastkiem

Sposób przygotowania:

Przygotuj lody miodowe. Żółtka utrzyj z cukrem trzcinowym na puszystą masę, jak kogel mogel. Dodaj miód spadziowy i mikserem lub trzepaczką połącz z jajkami.

Naczynie z jajkami i miodem postaw na garnku z gotującą się wodą (na średnim ogniu) i ubijaj masę trzepaczką około 4 minuty. Zdejmij z garnka. Ubijaj, aż przestygnie. Dodawaj po łyżce jogurtu greckiego cały czas ubijając masę trzepaczką. Odstaw.

Zimną śmietankę 36 % ubij na sztywno z cukrem pudrem. Cały czas ubijając, dolewaj powoli masę jajeczną. Całość przelej do naczynia (ja mam metalowe) i włóż do zamrażalnika. Zamroź masę, aż powstaną lody. W moim zamrażalniku tra to około 3 godziny. Możesz oczywiście użyć maszynki do lodów, wtedy potrwa to zdecydowanie krócej.

lody miodowe

lody miodowe

Orzechy włoskie upraż na suchej patelni i rozbij na mniejsze kawałki. Do miski wbij jajko i lekko roztrzep. Dodaj płatki owsiane, miód i orzechy. Wymieszaj masę dokładnie i odstaw na 10 minut, aż płatki trochę spęcznieją. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łyżką rozłóż 6 równych porcji i rozpłaszcz. Wstaw do piekarnika i piecz 12 – 15 minut.

ciastka owsiane

Kardamon i goździki utrzyj w moździerzu. Do garnuszka włóż buraczki, dodaj konfiturę z czarnego bzu, dolej sok z cytryny. Dodaj cynamon, kardamon i goździki. Całość gotuj na średnim ogniu mieszając, aż odparuje prawie w całości płyn. Masę buraczaną zmiksuj blenderem, następnie przetrzyj przez sito. Odstaw do ostygnięcia.

Na talerzu połóż mus z buraka i konfitury z czarnego bzu, po 2 kulki lodów miodowych i ciastko owsiane przełamane na pół. Każdą porcję posyp pyłkiem kwiatowym.

Smacznego

lody miodowe

lody miodowe

lody miodowe

lody miodowe