Lasagne z mięsem

6 mar 2013

Dzisiaj, na prośbę koleżanki postanowiłam przyrządzić lasagne. Tradycyjne lasagne z mięsem. Prośba była o prostą i smaczną. Jest przepyszna, prosta też, ale jeśli chcecie żeby taka była, trzeba jej poświęcić trochę czasu i serca. Wtedy efekt jest gwarantowany. Można użyć gotowego mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego, ale uwierzcie, że zdecydowanie lepsze jest mięso kupione w „pewnym” miejscu, osobiście zmielone i doprawione. Dla mnie każde zapotrzebowanie na mięso uzupełnia moja babcia – Ona wie gdzie i u kogo znajdzie to najlepsze. To samo jest także z jajkami – kupowane zawsze „u kobiety”.

Lasagne z mięsem

Przygotowanie:

Mięso pokrój w grubszą kostkę, posyp świeżo zmielonym pieprzem, posól, posyp lekko mąką,  i usmaż na oliwie z oliwek. Cebulę, 3 ząbki czosnku i rozmaryn usmaż również na oliwie z oliwek (ja użyłam tekiej z rozmarynem). Po usmażeniu, mięso oraz cebulę wrzuć do głębszego garnka, gotuj przez godzinę, od czasu do czasu dolewając bulion.
Ugotuj krótko plastry lasagne. Przeważnie na opakowaniach napisane jest, że nie wymagają one gotowania, ale doświadczenie nauczyło mnie, że lepiej jest je lekko podgotować, bo inaczej są za twarde.
Zrób sos pomidorowy– na patelni z oliwą z oliwek, podsmaż chwilę 2 posiekane ząbki czosnku, wylej pomidory z puszki, posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, wrzuć bazylię oraz oregano. Zamieszaj i  duś razem około 2 minut.
Gdy mięso będzie gotowe i ostudzone, zmiel je dwukrotnie. Dodaj jajko oraz łyżkę masła. Dobrze zamieszaj.
Zrób sos beszamelowy: do garnuszka wsyp 2 łyżki mąki i dodaj łyżkę masła. Mieszaj do powstania gładkiej masy. Wlej zimne mleko i mieszaj cały czas aż zgęstnieje. Dopraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Formę do pieczenia posmaruj cieniutko oliwą z oliwek. Polej porcję sosu pomidorowego, połóż plaster lasagne oraz porcję farszu mięsnego.
lasagne

Pierwsza warstwa lasagne

Mięso posyp serem i polej porcją sosu beszamelowego. Potem znowu plaster lasagne, sos pomidorowy, mięso, ser i sos beszamelowy. I tak kilka razy.
lasagne

Sos beszamelowy

Na koniec połóż plaster makaronu, polej sosem pomidorowym, beszamelowym oraz posyp serem.
lasagne

Ser

Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180C i piecz 30-40 minut.

Smacznego

lasagne

Zapiekanka makaronowa z miesem

lasagne

Lasagne z mięsem



Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]