6 mar 2013
Dzisiaj, na prośbę koleżanki postanowiłam przyrządzić lasagne. Tradycyjne lasagne z mięsem. Prośba była o prostą i smaczną. Jest przepyszna, prosta też, ale jeśli chcecie żeby taka była, trzeba jej poświęcić trochę czasu i serca. Wtedy efekt jest gwarantowany. Można użyć gotowego mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego, ale uwierzcie, że zdecydowanie lepsze jest mięso kupione w „pewnym” miejscu, osobiście zmielone i doprawione. Dla mnie każde zapotrzebowanie na mięso uzupełnia moja babcia – Ona wie gdzie i u kogo znajdzie to najlepsze. To samo jest także z jajkami – kupowane zawsze „u kobiety”.
Pierwsza warstwa lasagne
Sos beszamelowy
Ser
Zapiekanka makaronowa z miesem
Lasagne z mięsem
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]