2 mar 2017
Jak wiecie, nawiązałam współpracę z firmą Nutricia Medyczna i zaangażowałam się w akcję promującą prawidłowe odżywianie osób chorych onkologicznie. Tutaj możecie przeczytać relację z warsztatów kulinarnych, w których byłam jedną z prowadzących. Na tym spotkaniu przygotowałam przepis z użyciem Nutridrink Protein o smaku brzoskwinia – mango. Kurczak z ananasem, orzeszkami ziemnymi i sosem z Nutridrink to danie wysokoenergetyczne i wysokobiałkowe. Przygotujesz je bardzo szybko i z pewnością sprawisz przyjemność sobie lub osobie bliskiej chorej onkologicznie.
Kurczak w sosie z ananasem i orzeszkami ziemnymi
Pierś kurczaka oczyść z błon, umyj zimną wodą i osusz. Pokrój na kawałeczki wielkości jednego kęsa. Przełóż do miseczki i zalej 3/4 Nutridrink Protein o smaku brzoskwinia – mango. Wymieszaj i odstaw.
Ryż jaśminowy ugotuj w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzej 2 łyżki oleju arachidowego. Dodaj posiekany czosnek i imbir i smaż mieszając przez 30 sekund. Dodaj kurczaka wraz z Nutridrinkiem Protein, w którym się marynował i smaż na wysokim ogniu przez 1 minutę cały czas mieszając. Wlej sos sojowy i dodaj skórkę startą z cytryny. Cały czas mieszaj. Wlej resztę Nutridrinka Protein oraz mleczko kokosowe. Spróbuj sosu i ewentualnie wlej więcej sosu sojowego do smaku. Gotowy kurczak powinien być miękki i soczysty. Smażenie powinno potrwać około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj kawałeczki ananasa oraz orzeszki ziemne. Wymieszaj dokładnie. Nic nie szkodzi, jeśli w sosie powstaną grudki.
Kurczaka z sosem podaj na ryżu i posyp grubo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Kurczak w sosie z ananasem i orzeszkami ziemnymi
Kurczak w sosie z ananasem i orzeszkami ziemnymi
Kurczak w sosie z ananasem i orzeszkami ziemnymi z użyciem Nutridrink Protein o smaku brzoskwinia – mango
*Żywienie medyczne to dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego i należy je stosować pod nadzorem lekarza
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]