9 kwi 2013
Wczoraj był bardzo pracowity dzień dlatego nie miałam szans na ugotowanie czegokolwiek i podzielenia się tym z Wami. Dzisiaj „poogarniałam” ważne sprawy i z przyjemnością udałam się do kuchni aby przygotować coś pysznego. Ostatnio dość często wracam myślami do podróży do Indii, dlatego po raz kolejny indyjskie danie. Kurczak Tandoori. Powinno się go przygotowywać w specjalnym glinianym piecu tandoor – stąd ta nazwa. Ja takiego nie posiadam, ale danie to przyrządzone w piekarniku jest również bardzo dobre. Przed pieczeniem danie marynuje się w kolorowych i wonnych przyprawach oraz jogurcie, a krótki czas pieczenia powoduje, że mięso pozostaje miękkie i nie wysycha.
Kurczaka podałam z ryżem z mango, ale ten dodatek opiszę w kolejnym poście.
Tutaj na zdjęcie „załapał” się samonty słonik, ale sądzę, że dobrze mu w tym towarzystwie:
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]