12 sty 2016
Poza ukochaną kuchnią śródziemnomorską uwielbiam także kuchnię azjatycką. Wyrazistą, w której mocno wyczuwalne są smaki ostre, słodkie i kwaśne. Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami ziemnymi w mleczku kokosowym, z dużą ilością świeżej kolendry to danie idealne, jeśli mam ochotę na smaki azjatyckie.
Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami
Wymieszaj składniki marynaty. Umyj polędwiczki z kurczaka zimną wodą, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Mięso wyjmij z lodówki na 30 minut przed smażeniem.
Marchew obierz, umyj i pokrój w słupki.
Z pora odetnij zieloną część. Białą część pokrój w słupki.
Cebule szalotki obierz i pokrój w piórka.
Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
Papryczki chili pokrój w plasterki. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw usuń gniazda nasienne.
W głębokiej patelni, a najlepiej w woku rozgrzej olej z orzechów arachidowych. Wrzuć cebule szalotki i papryczki chilli. Smaż na dużym ogniu mieszając, przez około 3 minuty. Dodaj kawałki kurczaka wraz z marynatą. Smaż mieszając około 2 minuty.
Dodaj marchew i por i smaż kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Wrzuć orzeszki ziemne, po minucie smażenia wlej mleczko kokosowe.
Dodaj ryż i całość dokładnie wymieszaj. Sprawdź czy kurczak jest gotowy. Powinien być miękki, delikatny i sprężysty. Nie może być za suchy. Ewentualnie dopraw całość solą albo sosem sojowym.
Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami ziemnymi podawaj gorący posypany grubo posiekaną świeżą kolendrą.
smacznego
Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami
Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami
Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]