Kurczak po indyjsku – Chicken Butter Masala

Dzisiaj po raz kolejny podróż sentymentalna do Indii…

Jak piękne, różnorodne i kolorowe są Indie można dostrzeć również w ich kuchni. To zapach i smak kuminu, kolendry, kardamonu, imbiru, gorczycy i kozieradki, ostra czerwień chilli i intensywna żółć kurkumy i szafranu.

Dania są bardzo aromatyczne i bardzo ostre. Używa się również mieszanek jak garam masala, często dodaje się suszone owoce bądź orzechy. A jako dodatek do potraw, w zależności od tego gdzie się znajdujemy – na północy Indii podaje się chleb (placki naan), a na południu króluje ryż. W okolicach Kaszmiru w Himalajach natomiast podaje się znakomity ryż basmati, o lekko orzechowym posmaku.

Chicken Butter Masala, które dzisiaj przyrządziłam to danie znane na całym świecie. Choć wcale nie jest pewne skąd pochodzi- czy z Indii czy z Wielkiej Brytanii (Brytyjczycy ustanowili ją swoją potrawą narodową), dla mnie, ze względu na składniki, zapachy i kolor jest daniem indyjskim.

Kurczak po indyjsku – Chicken Butter MasalaPrzyrządzenie:

Zmiksuj wszystkie składniki marynaty. Kurczaka pokrój na kawałki, włóż do marynaty i odstaw na 30 minut. Potem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 minut. Ostudź.
Pomidory, jeśli świeże, zmiksuj.
Rozgrzej masło na patelni, podsmaż czosnek i imbir. Jak zaczną pachnieć, dodaj kozieradkę, chilli i garam masala. Smaż razem przez 5 minut. Dodaj pomidory, orzechy oraz łyżeczkę cukru. Zmniejsz ogień i podgrzewaj 10 minut.
Dodaj śmietanę (ja dolałam mleczko kokosowe), dopraw solą i cukrem. Włóż kurczaka i gotuj razem, aż mięso będzie miękkie.
Posyp świeżo posiekaną kolendrą. Podawaj z plackami naan lub z ryżem.
Smacznego!:)

Trochę wspomnień:
Najpiękniejsza i najbardziej „klimatyczna” według mnie, (oczywiście na licząc Taj Mahal) świątynia w Indiach – Birla Mandir Temple (Laxmi Narayan Mandir):

Red Fort, Delhi:

 Budka telefoniczna w Indiach (Delhi):):