Kurczak Cacciatore

29 kwi 2014

Wierna swojej największej jednak, kulinarnej (i nie tylko) miłości do Włoch, zapraszam na klasyk kuchni włoskiej – kurczak Cacciatore. Udało mi się już kupić pyszne pomidory, dlatego jest to danie. To ważne, aby nie używać do niego pomidorów z puszki. Często są o wiele lepsze niż te świeże, jednak to danie, moim zdaniem, wymaga słodkich, dojrzałych pomidorów. Różnica w smaku jest wyraźna.
Są różne „wersje” kurczaka Cacciatore. Nie zawsze dodaje się pieczarki i oliwki – jak u mnie. Podstawą są jednak pomidory, cebula i świeże zioła. Można także dodać białe wino. W moim przepisie oczywiście jest.
Zapraszam.

kurczak cacciatore

Kurczak Cacciatore

Przyrządzenie:
Części kurczaka umyj, osusz i oprósz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Rozgrzej masło klarowane na głębokiej patelni i obsmaż kurczaka z obydwu stron na rumiano. Zdejmij z patelni.
Ponownie rozgrzej porcję masła klarowanego. Dodaj cebulę i selera naciowego i smaż razem około 5 minut. Dolej wino i duś, aż odparuje. Dodaj pieczarki, smaż wszystko kolejne 5 miniut. Dopraw całość solą i pieprzem.
Dodaj pomidory, zioła i kurczaka. Zamknij naczynie i duś na wolnym ogniu około 45 minut.
Po tym czasie dodaj do sosu oliwki i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 15 minut.
Podawaj z ulubionym dodatkiem. Ja proponuję ryż jaśminowy.
Smacznego
kurczak cacciatore
kurczak cacciatore
kurczak cacciatore


Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]



[instagram-feed]