29 kwi 2014
Wierna swojej największej jednak, kulinarnej (i nie tylko) miłości do Włoch, zapraszam na klasyk kuchni włoskiej – kurczak Cacciatore. Udało mi się już kupić pyszne pomidory, dlatego jest to danie. To ważne, aby nie używać do niego pomidorów z puszki. Często są o wiele lepsze niż te świeże, jednak to danie, moim zdaniem, wymaga słodkich, dojrzałych pomidorów. Różnica w smaku jest wyraźna.
Są różne „wersje” kurczaka Cacciatore. Nie zawsze dodaje się pieczarki i oliwki – jak u mnie. Podstawą są jednak pomidory, cebula i świeże zioła. Można także dodać białe wino. W moim przepisie oczywiście jest.
Zapraszam.
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]