Królik z oliwkami na puree

Królik z oliwkami to również moja propozycja do konkursu BlogerChef. To oczywiście propozycja na danie główne. Delikatne mięso królika połączone z białym winem, oliwkami i orzeszkami pinii jest obłędne. Dodane do niego puree ziemniaczano – selerowe z nutką rozmarynu i gałki muszkatołowej, sprawiło, że danie kompletne stało się fantastyczne w smaku.

Zapraszam bardzo serdecznie.

Królik z oliwkami

Królik z oliwkami na puree

Przyrządzenie:
Królika umyj dokładnie zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym.
Podgrzej oliwę na średnim ogniu na dużej patelni. Podsmaż czosnek 2 minuty, po czym dodaj kawałki królika, posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i smaż aż mięso stanie się białe.
Następnie wlej wino i gotuj, aż wyparuje.
Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i duś krolika około 40 minut. Od czasu do czasu dolewaj rosół.
Na koniec dodaj orzeszki pinii oraz oliwki i gotuj kolejne 15 minut.
Ziemniaki z selerem ugotuj w osolonej wodzie z gałązką rozmarynu. Gdy będą gotowe, odcedź i utrzyj na puree razem z masłem, mlekiem i gałką muszkatołową.
Na talerzu królika połóż na puree, polej całość sosem z oliwkami i orzeszkami.
Smacznego!
królik z oliwkami
Królik z oliwkami
królik z oliwkami
  • 1 duży królik podzielony na 8 – 10 kawałków
  • oliwa extra vergine
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml rosołu wołowego (ja mam zawsze zamrożony)
  • zielone oliwki
  • czarne oliwki
  • orzeszki pinii
  • sól i świeżo zmielony pieprz
puree:
  • ziemniaki i seler obrane i pokrojone w kostkę (proporcja 50/50)
  • gałązka rozmarynu
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • masło
  • gorące mleko