Królik z oliwkami na puree

6 Lis 2013

Królik z oliwkami to również moja propozycja do konkursu BlogerChef. To oczywiście propozycja na danie główne. Delikatne mięso królika połączone z białym winem, oliwkami i orzeszkami pinii jest obłędne. Dodane do niego puree ziemniaczano – selerowe z nutką rozmarynu i gałki muszkatołowej, sprawiło, że danie kompletne stało się fantastyczne w smaku.

Zapraszam bardzo serdecznie.

Królik z oliwkami

Królik z oliwkami na puree

Przyrządzenie:
Królika umyj dokładnie zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym.
Podgrzej oliwę na średnim ogniu na dużej patelni. Podsmaż czosnek 2 minuty, po czym dodaj kawałki królika, posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i smaż aż mięso stanie się białe.
Następnie wlej wino i gotuj, aż wyparuje.
Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i duś krolika około 40 minut. Od czasu do czasu dolewaj rosół.
Na koniec dodaj orzeszki pinii oraz oliwki i gotuj kolejne 15 minut.
Ziemniaki z selerem ugotuj w osolonej wodzie z gałązką rozmarynu. Gdy będą gotowe, odcedź i utrzyj na puree razem z masłem, mlekiem i gałką muszkatołową.
Na talerzu królika połóż na puree, polej całość sosem z oliwkami i orzeszkami.
Smacznego!
królik z oliwkami
Królik z oliwkami
królik z oliwkami


Pomidory faszerowane

W sezonie pomidorowym staram się jeść jak najwięcej pomidorów, bo są pyszne i słodkie. Kombinuję z przepisami. Lubię je jeść z serem białym, dobrą oliwą z oliwek, nasionami chia i listkami bazylii. Pyszne są po prostu z cebulką i oliwą z oliwek. Podsumowanie Przepis naPomidory faszerowane Dodano 2016-08-09Czas przygotowania 25MCzas gotowania 20M Całkowity czas 45MŚrednia […]

Pierogi z królikiem i jarmużem

Pierogi są pyszne! Uwielbiam w przeróżnych kombinacjach. Lubię też bardzo mięso z królika. Jest super zdrowe, idealne także dla dzieci. W związku z tym nie musiałam długo zastanawiać się nad tym przepisem. Pierogi z królikiem i jarmużem w sosie maślanym z szałwią wymiatają totalnie. Podsumowanie Przepis naPierogi z królikiem i jarmużem Dodano 2015-11-23Czas przygotowania 1HCzas […]